Blog

Vlastníte vůz se vznětovým motorem? EU vám možná v lednu zakáže řídit

181views

Majitelé dieselových vozidel by měli být opatrní. Evropský soud může rozhodnout, že tato auta už nebudou smět na silnice.

V rámci evropských emisních plánů by od ledna mohly být vyřazeny miliony naftových vozů, které v současnosti splňují normy Euro 5 a Euro 6. Na tento scénář upozornil portál idnes.cz.

Odhaduje se, že postiženy budou miliony vozidel v celé Evropě, přičemž jen v Německu bude postiženo 8,2 milionu vozidel. Německý ministr dopravy Volker Wissing vyzývá k ukončení „protiautomobilové politiky“ EU. „Lidé chtějí auta a nechtějí, aby jim byla odebrána. Nyní musí Evropská komise jednat rychle,“ řekl Wissing deníku Bild.

Problém je, že elektromobilů pomalu přibývá a starší naftová auta, i když splňují normy Euro 5 a Euro 6, ze silnic jen postupně mizí. Hrozí však, že tyto stroje budou soudním příkazem vyřazeny z provozu.

Klíčovou otázkou je nový způsob měření emisí, který plánuje zavést Evropská unie. Emise se nebudou měřit na stacionárních stanicích, ale při skutečné jízdě. Tato změna se může dotknout i vozidel již schválených k provozu, podotýká idnes.cz.

Evropský soudní dvůr se již tímto problémem zabývá a očekává se, že jeho listopadové rozhodnutí bude mít za následek zpětné povolení pro mnoho starších dieselových vozů.

Německý ministr dopravy varoval, že kontrola může nechat miliony lidí bez přístupu ke svým autům a způsobit chaos. Podle něj by to také podkopalo důvěru v právní předpisy EU.

Autoforum.cz podotýká, že pokud by byla nová pravidla aplikována zpětně, jednalo by se o porušení zásady, že auto musí splňovat pouze pravidla platná v době uvedení na trh. Podobné opatření se může dotknout i relativně nových vozů, jako je Škoda Octavia 3. generace s motorem 2.0 TDI, která vyšla před 11 lety.

Portál idnes.cz ale dodává, že pravděpodobnost schválení tohoto opatření je nízká. Právníci ADAC se domnívají, že zpětná aplikace změn v měření emisí je právně neudržitelná a absurdní. Předseda Svazu německého automobilového průmyslu žádá vládu a Evropskou komisi o urychlené objasnění situace, protože zpětná aplikace nových norem by byla porušením zásady zákazu retroaktivity jak v EU, tak v ČR. EU. EU. Německé právní systémy. Navíc by takový krok mohl vyvolat masivní politický odpor a vlnu odporu.

Leave a Response