Blog

3 funkční způsoby, jak se nadobro zbavit plísní v pračce

150views

 

V dnešní době je těžké si představit život bez pomocníků v domácnosti, zejména bez pračky. Ale stává se, že zázračné zařízení může selhat. Plíseň v pračce je častým problémem. Při správné péči jí však lze předejít. V počátečních fázích je obtížné si výskytu plísně všimnout, prvním signálem bývá nepříjemný zápach z bubnu. Abyste nepřehlédli vznik plísně, měli byste pravidelně kontrolovat pračku v místech, jako jsou těsnění, přihrádky na prášek, hadice a filtry. Pokud se plíseň objeví, měli byste si přečíst o čtyřech účinných způsobech, jak se jí zbavit.

1. Ocet a kyselina citronová

Jedním z nejúspornějších a nejjednodušších způsobů čištění pračky je mytí octem a kyselinou citronovou. Výborně ničí bakterie a plísně. Pro začátek je třeba nalít do nádoby na prášek 200 ml 6% octa a poté spustit dlouhý program při maximální teplotě. Ve druhém kroku můžete použít kyselinu citronovou podobně jako u technologie s octem, ale zvolte režim „oplachování“. Kyselina citronová pomůže zbavit se nepříjemného zápachu a ocet odstraní plísně. Na závěr je lepší provést další oplachování bez přísad a poté byste měli všechny prvky vytřít do sucha a nechat dvířka pračky otevřená, aby „vnitřnosti“ dobře vyschly.

2 Čištění peroxidem vodíku a jedlou sodou

Kombinace těchto látek rozhodně nezanechá plíseň „živou“. Z peroxidu a jedlé sody je nutné vyrobit prášek. K tomu je lepší použít peroxid v tabletách. Na vyčištění pračky budete potřebovat asi 10 rozdrcených tablet a 200 gramů sody. Je třeba je smíchat, vložit do přihrádky na prášek a spustit dlouhé praní při vysoké teplotě, po kterém se doporučuje spustit režim máchání.

3. Jak vyčistit pračku s přípravkem „Belizna“

K vyčištění pračky budete potřebovat 100 mililitrů přípravku „Belizna“, který je třeba nalít do bubnu. Jakmile je prostředek uvnitř, musíte zvolit nejdelší program na vysokou teplotu. Poté byste měli dát ještě dvakrát máchat, ale již bez „Belizny“. Nechte dvířka pračky otevřená alespoň jeden den, aby se odpařil zápach.

Abyste zabránili vzniku a hromadění plísní v pračce, je důležité dodržovat následující pravidla:

  1. Střídejte praní na nízké a vysoké teploty, protože voda o teplotě nižší než 60 stupňů je pro plísně příznivá.
  2. Po praní pračku vyvětrejte. Nezapomeňte nechat dvířka otevřená, aby buben zcela vyschl, jinak se ve vlhkém prostředí rozšíří plíseň.
  3. Do bubnu neukládejte špinavé oblečení. Součásti pračky absorbují pachy, takže dlouhodobé uchovávání špinavého nebo mokrého prádla v bubnu bude mít za následek trvalý nepříjemný zápach.
  4. Šetrné prací prostředky plísně neničí, proto by se měly pravidelně provádět programy se silnými prostředky, aby se plísně odstranily a nešířily se.
  5. Nadměrné množství pracího prášku a gelu poškozuje spotřebiče. Je fakt, že při velkém množství se výrobek nemůže zcela rozpustit ve vodě a usazuje se v různých částech pračky, začíná se časem kazit a vydávat nepříjemný zápach.

Leave a Response