BlogZahrada

Lze hortenzie posypat kávovou sedlinou, aby maximalizovaly kvetení?

18.3kviews

Zkušení i noví zahradníci neustále hledají přírodní metody, jak zlepšit zdravotní stav svých rostlin. Mezi tato ošetření patří kávová sedlina a kávová sedlina se často zmiňuje, zejména pokud jde o rostliny, jako jsou hortenzie. Ale může kávová sedlina skutečně pomoci hortenziím v růstu? Tento článek se blíže podívá na tuto metodu a pojednává o jejích potenciálních výhodách a nevýhodách.

Vlastnosti kávové sedliny

Chemické složení
Le je bohatý na dusík, důležitou živinu pro růst rostlin. Obsahuje také stopové množství fosforu a draslíku. Tyto prvky mají zásadní význam pro, přispívají k lepšímu kvetení a hustšímu olistění.

Přísada pro kyselé půdy

Le má mírnou kyselost, díky čemuž je zajímavým doplňkem rostlin, které preferují kyselé půdy, jako jsou hortenzie, azalky a rododendrony. Přidání Le do půdy může mírně snížit pH půdy, takže živiny budou pro tyto konkrétní rostliny dostupnější.

Použití kávové sedliny pro hortenzie

Přímá aplikace do půdy
Často citovanou metodou je přímá aplikace kolem hortenzií. Stačí posypat tenkou vrstvou. Dávejte pozor, abyste nenanášeli příliš mnoho, protože to může způsobit nadměrné nahromadění. nadměrné zadržování vlhkosti a přitahování plísní.

Kompostování
Alternativou k přímé aplikaci je přidání kávové sedliny do kompostu. Smícháním kávové sedliny s dalšími organickými látkami se srovná jejich kyselost a kompost se obohatí dusíkem. Když je tento vyzrálý kompost následně přidán k hortenziím, poskytuje vhodnou a zlepšenou strukturu půdy.

Potenciální výhody hortenzie

Podpora kvetení
Poskytnutím správného množství dusíku ho hortenzie přijmou více. Navíc trocha kyselosti pomůže udržet barvy vašich květin jasné a bohaté, zvláště pokud chcete jasné odstíny modré.

Zlepšené zadržování vody
Správně aplikovaná kávová sedlina může zlepšit schopnost půdy zadržovat vlhkost. Vzhledem k tomu, že hortenzie jsou rostliny milující vlhkost, může být tato funkce zvláště užitečná v období sucha. Vyvarujte se však nadměrné vlhkosti na úrovni kořenů, která může vést k problémům s hnilobou.

Rizika a možné nevýhody

Hromadění toxinů
Některé studie ukazují vysoké hladiny rostlinných toxinů, jako je kofein. Tato látka může mít při nadměrném použití inhibiční účinek na růst rostlin.

Zvýšená kyselost
Kyselý obsah kávové sedliny může způsobit problémy, je-li půda příliš kyselá, což narušuje rovnováhu pH potřebnou pro většinu rostlin. Mírně kyselá úroveň pH je pro hortenzie ideální, ale příliš vysoké úrovně mohou způsobit, že některé živiny nebudou pro rostlinu dostupné.

Praktické úvahy

Množství a frekvence
Aby se předešlo nadměrné toxicitě nebo nerovnováze pH, doporučuje se omezit spotřebu kávy na cca. jednou za měsíc. Tenká vrstva nanesená kolem stonků hortenzie by měla být dostatečná, aby poskytovala výhody bez nežádoucích negativních účinků.

Kombinace s dalšími změnami
Kombinace kávové sedliny s jinými druhy kompostu a úpravami půdy může kompenzovat jejich možné negativní účinky. Například smíchání kávové sedliny s spadaným listím nebo vyzrálým kompostem může snížit koncentraci dusíku a kyselost. To udrží půdu v ​​rovnováze a poskytne hortenziím řadu základních živin.

Konkrétní příklady a odkazy
Zkušenosti amatérských zahradníků
Mnoho amatérských zahradníků tvrdí, že měli pozitivní výsledky po použití kávové sedliny na jejich hortenzie. Například Marie, nadšená zahradník z Bretaně, uvádí, že její hortenzie krásně kvetly po několika aplikacích kávové sedliny smíchané s kompostem.

Vědecké experimenty
Některé zemědělské studie zkoumaly účinky kávové sedliny na různé plodiny. I když jsou tyto studie obecně pozitivní při nízkých dávkách, nedoporučují nadměrné používání této přísady kvůli potenciálním rizikům spojeným s toxicitou a acidifikací půdy.

Leave a Response