Blog

S těmito 2 řešeními rostou rajčata jako blázen: Ještě není pozdě je použít

16.5kviews

Pěstujete rajčata a chcete zvýšit jejich výnos? Dodejte svým rostlinám potřebné živiny. Jód a popel fungují skvěle.


Začala vám letos rajčata růst pozdě, nebo se vám nedaří tak, jak byste si přáli? I v takovém případě se můžete těšit na bohatou úrodu.

Podpořte je i v době květu vhodnými produkty, aby se rajčata mohla správně vyvíjet. Hnojení je pro rajčata naprosto zásadní.

Dopřejte svým rajčatům popel

Využijte v tomto období obyčejný popel k posílení vašich rajčat. Jedná se o skvělé hnojivo, které obsahuje velké množství draslíku. A právě tato látka pomáhá rostlině hospodařit s vodou a je nezbytná pro bohaté kvetení a tvorbu plodů.

Nejenže tedy díky popelu získáte větší úrodu rajčat, ale plody budou také větší a chutnější. Proto každých 5 až 7 dní posypte 1 polévkovou lžíci kolem každého keře.


Popel můžete také smíchat s trochou kompostu a směs přidat k rostlinám. Nebo si můžete připravit zálivku. Pro uspokojivý a výživný poměr smíchejte 1 kg popela a 2 litry vody.

Bonus navíc

Používání popela má i další výhody. Nejenže odpuzuje některé škůdce, ale dokáže také ochránit rostliny před nebezpečnými houbami. Dobře působí na slimáky, plže a mravence. Stačí popel rozsypat po záhonech a po každém dešti vrstvu obnovit.

Skvělým řešením je také jód

S těmito 2 řešeními rostou rajčata jako blázen: Ještě není pozdě je použít

Jód je stopový prvek, který podporuje růst kořenů a zvyšuje odolnost rostlin vůči stresu. Podporuje také vyšší tvorbu květů a další vývoj ve zdravé plody.

Pokud využijete schopností jódu, ochráníte rajčata před houbovými a plísňovými chorobami, které jsou pro rajčata typické.


Jeho použití je jednoduché a účinné. K přípravě hnojiva budete potřebovat 10 litrů vody a 3 až 4 kapky jódu. Obě složky důkladně promíchejte a poté směsí zalijte záhony s rajčaty.

Jód a mléko

Můžete také připravit směs z 1 litru teplého mléka a 30 kapek jódu a poté zředit 9 litry vody, abyste urychlili růst rajčat. Po vychladnutí roztoku jej můžete použít jako postřik, který opakujte každých 10 dní.

Jód jako záchrana života


Jód lze použít i při ručním poškození rostliny. Pokud je zlomená nebo má otevřenou „ránu“, ošetřete ji tamponem namočeným ve směsi jódu a vody smíchané v poměru 1:2. Zabráníte tak případným chorobám a infekcím, které by mohly rostlinu rajčete zcela zahubit.

Leave a Response