Blog

Sklizeň česneku – rozhodující je správný čas

101views

Česnek na zahradě má pro zahrádkáře určité požadavky, které zajistí úspěšnou sklizeň. Důležité je zejména správné načasování.

Na zahradním záhonu musí zahrádkáři dodržovat mnoho požadavků, aby zajistili úspěšnou sklizeň zeleniny. To platí i pro jeden z nejoblíbenějších druhů póru: česnek. Ať už jako stroužek, koření nebo olej, je v kuchyni považován za důležitý zvýrazňovač chuti. Aby cibulky dlouho vydržely, musí zahrádkáři dobře načasovat sklizeň a rostliny správně skladovat, uvádí RUHR24. (Další témata o zahradničení naleznete zde).

Sklizeň česneku – pro úspěch je rozhodující správný čas

Kdy lze česnek sklízet ze záhonu, závisí především na tom, kdy byl zasazen. Pokud byl česnek na záhon vysazen v podzimních měsících, lze stroužky sklízet v polovině až na konci července. Pokud byl vysazen na jaře, tj. v březnu nebo dubnu, bude zralý koncem léta.

Olistění rostlin napoví, kdy je ideální doba pro sklizeň. Pokud jsou listy ze dvou třetin žluté, mohou zahradníci začít se sklizní. Pokud se sklizní čekáte příliš dlouho, mohou hřebíčky vypadnout ze slupky a rozptýlit se v půdě nebo onemocnět. Pokud se hřebíček již nedá použít v kuchyni, lze jej použít také proti hrabošům na zahradě. Vůně rostliny škůdce zažene.

Česnek je třeba na zahradě sklízet včas a pečlivě.

Zahrádkáři by měli začít se sklizní za suchého a slunečného počasí, aby se cibulky příliš nevlhčily. Aby bylo možné rostliny vyjmout ze země, je třeba nejprve půdu zkypřit. Poté lze pórky opatrně vytáhnout z půdy za listy a položit na záhon, aby uschly, vysvětluje „Mein schöner Garten“.

Je důležité, abyste cibulky nepoškodili, protože se tím zkrátí jejich trvanlivost. Kromě toho by se čerstvé česneky neměly skladovat v chladničce. Při sušení a skladování by měly být cibulky vystaveny malé vlhkosti a slunečnímu záření. Jejich trvanlivost je pak šest až osm měsíců. Další možností je jejich naložení.

Leave a Response