BlogZahrada

Přidejte si do kávy jen špetku. Ochrání vás před rakovinou

93.1kviews

Mnoho Čechů pije kávu každý den. Pro většinu lidí je to zdravý nápoj, ale málokdo ví, že přidáním jednoho koření do ní zničíte i rakovinné buňky. Tímto kořením je kardamom.
Jak funguje?

Přidejte si do kávy jen špetku. Ochrání vás před rakovinou

Kardamom malabarský ( Elettaria cardamomum (L.) Maton ) je rostlina z čeledi zázvorovitých a běžně se označuje jednoduše jako kardamom, ale říká se mu také cejlonský kardamom, dlouhý kardamom nebo jávský kardamom. Přirozeně se vyskytuje na Cejlonu a na Indickém poloostrově a také v Číně a Indonésii. Tento druh byl také zavlečen do Jižní Ameriky, a to do Guatemaly.

Rostlina má podzemní oddenek, ze kterého vyrůstají stonky a na nich velké podlouhlé listy. Semena se používají v gastronomii a lze je nalézt v plodech eliptického tvaru .
Kardamom je také užitečný v bylinkářství a tradiční medicíně . Semena mají intenzivní, aromatickou a kořeněnou chuť. Z tohoto důvodu je příjemným doplňkem mnoha pokrmů a nápojů. Jaké jsou zdravotní účinky kardamomu ?

Přidejte do kávy špetku kardamonu. Jaké má zdraví prospěšné vlastnosti?

Přidejte si do kávy jen špetku. Ochrání vás před rakovinou

Kardamom je v českých obchodech dostupný a jeho cena je vyšší než u mnoha jiných oblíbených a běžných druhů koření, přesto se jedná o produkt dostupný běžnému Čechovi. Za pár drobných ho můžete koupit ve formě prášku, ale kardamom se dá koupit i celý. Kardamom obsahuje:
vitamín C
vitamíny skupiny B
železo
vápník
sodík
hořčík
zinek
fosfor
draslík
esenciální oleje

Díky těmto živinám je kardamom antibakteriální, antivirový a protizánětlivý . Má také zahřívací a protikřečové vlastnosti, což je prospěšné pro trávicí systém.

Ničí kardamom rakovinné buňky?

Přidejte si do kávy jen špetku. Ochrání vás před rakovinou

Vědecká studie
Kardamom má pozitivní vliv na trávicí systém, protože podporuje tvorbu trávicích šťáv a je užitečný při léčbě žaludečních potíží, žaludečních vředů a chronické gastritidy. Kromě toho pomáhá i při kardiovaskulárních onemocněních. Tím to ale ještě nekončí. Vědci z floridské A&M University zjistili, že kardamom pomáhá při pokročilé rakovině prsu. Řeč je o trojitě negativní rakovině prsu. Jak je to možné?

Jedná se o látku kardamin ( kardamominin ), která se přirozeně vyskytuje v kardamomu. Jinými slovy, bylo zjištěno, že kardamom má také přirozené protirakovinné vlastnosti . Studie vyšla v časopise Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics .

Domníváme se, že [kardamomin] má velký potenciál jako protinádorová látka, kterou lze použít k prevenci trojitě negativního karcinomu prsu nebo v kombinaci se stávajícími léky.

Přidejte si do kávy jen špetku. Ochrání vás před rakovinou

Kardamom má kořeněnou zázvorovou chuť a vůni, takže je vhodný do zahřívacích nápojů. Je oblíbený v Turecku, kde se používá do čaje a kávy, ale také do pečení, koktejlů a dokonce i do masových pokrmů. Možná by stálo za to zařadit toto koření do svého vaření.

 

Leave a Response