Mnoho Čechů pije kávu každý den. Pro většinu lidí je to zdravý nápoj, ale málokdo ví, že přidáním jednoho koření do ní zničíte i rakovinné buňky. Tímto kořením je kardamom.
Jak funguje?
Kardamom malabarský ( Elettaria cardamomum (L.) Maton ) je rostlina z čeledi zázvorovitých a běžně se označuje jednoduše jako kardamom, ale říká se mu také cejlonský kardamom, dlouhý kardamom nebo jávský kardamom. Přirozeně se vyskytuje na Cejlonu a na Indickém poloostrově a také v Číně a Indonésii. Tento druh byl také zavlečen do Jižní Ameriky, a to do Guatemaly.
Rostlina má podzemní oddenek, ze kterého vyrůstají stonky a na nich velké podlouhlé listy. Semena se používají v gastronomii a lze je nalézt v plodech eliptického tvaru .
Kardamom je také užitečný v bylinkářství a tradiční medicíně . Semena mají intenzivní, aromatickou a kořeněnou chuť. Z tohoto důvodu je příjemným doplňkem mnoha pokrmů a nápojů. Jaké jsou zdravotní účinky kardamomu ?
Přidejte do kávy špetku kardamonu. Jaké má zdraví prospěšné vlastnosti?
Kardamom je v českých obchodech dostupný a jeho cena je vyšší než u mnoha jiných oblíbených a běžných druhů koření, přesto se jedná o produkt dostupný běžnému Čechovi. Za pár drobných ho můžete koupit ve formě prášku, ale kardamom se dá koupit i celý. Kardamom obsahuje:
vitamín C
vitamíny skupiny B
železo
vápník
sodík
hořčík
zinek
fosfor
draslík
esenciální oleje
Díky těmto živinám je kardamom antibakteriální, antivirový a protizánětlivý . Má také zahřívací a protikřečové vlastnosti, což je prospěšné pro trávicí systém.
Ničí kardamom rakovinné buňky?
Vědecká studie
Kardamom má pozitivní vliv na trávicí systém, protože podporuje tvorbu trávicích šťáv a je užitečný při léčbě žaludečních potíží, žaludečních vředů a chronické gastritidy. Kromě toho pomáhá i při kardiovaskulárních onemocněních. Tím to ale ještě nekončí. Vědci z floridské A&M University zjistili, že kardamom pomáhá při pokročilé rakovině prsu. Řeč je o trojitě negativní rakovině prsu. Jak je to možné?
Jedná se o látku kardamin ( kardamominin ), která se přirozeně vyskytuje v kardamomu. Jinými slovy, bylo zjištěno, že kardamom má také přirozené protirakovinné vlastnosti . Studie vyšla v časopise Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics .
Domníváme se, že [kardamomin] má velký potenciál jako protinádorová látka, kterou lze použít k prevenci trojitě negativního karcinomu prsu nebo v kombinaci se stávajícími léky.
Kardamom má kořeněnou zázvorovou chuť a vůni, takže je vhodný do zahřívacích nápojů. Je oblíbený v Turecku, kde se používá do čaje a kávy, ale také do pečení, koktejlů a dokonce i do masových pokrmů. Možná by stálo za to zařadit toto koření do svého vaření.