Blog

Potřebujete jen lžičku ovesných vloček. Očistí vaše tělo od plísní a posílí váš imunitní systém na podzim.

160views

Oblíbenou lesní snídaní je ovesná kaše s malinami, ostružinami nebo borůvkami. Důležité však nejsou jen chutě. Během takového jídla můžete také pečovat o své zdraví. Stačí do kaše přidat nenápadnou krupičku.

Nemáte rádi chuť ovesných vloček? Ve skutečnosti jsou samy o sobě poněkud nevýrazné, a proto je tak důležité vybrat si do kaše ty správné přísady. Vyplatí se vybírat takové, které nejen zlepší její chuť, ale také zvýší blahodárné účinky tohoto pokrmu. Co třeba semínka černého kmínu?

Co obsahuje černý kmín?

Tato nenápadná černá krupice právě teď vyvolává rozruch. Najdete je v chlebu, sýrech a salátech . Není divu, protože černý kmín obsahuje řadu vitaminů (A, E, F a skupiny B) a minerálních látek (zinek, hořčík, vápník, železo, draslík a selen). Díky těmto složkám:

– má antibakteriální a antivirové účinky,
– podporuje imunitní systém a pomáhá v boji proti infekcím,
– snižuje hladinu špatného cholesterolu a cukru v krvi,
– podporuje trávení,
– omezuje růst plísní Candida Albicans (při nízké imunitě způsobují zažívací problémy) a bojuje proti plísním v těle,
– podporuje funkci jater,
– zmírňuje příznaky akné.

Sladké a slané

Existuje tedy mnoho důvodů, proč zařadit černý kmín do svého jídelníčku. Doporučené množství je až 3 čajové lžičky denně . Přidávat ho do ovesných vloček je velmi dobrý nápad, zejména proto, že se hodí jak ke sladké, tak ke slané verzi tohoto pokrmu. Snadněji se připravuje na sladko, protože stačí jen trocha ovoce . Méně oblíbená je pikantní ovesná kaše . Můžete do ní přidat sezónní zeleninu.

Pikantní ovesná kaše s černým kmínem – recept

Složení: 
půl šálku ovesných vloček,
sklenice vody,
špetka soli.

Volitelně: 
– jemně nakrájená zelená cibulka a pažitka,
– lžíce strouhaného parmezánu, čedaru nebo jiného oblíbeného sýra,
– lžička olivového oleje,
– 1 rajče,
– lžička černého kmínu,
– sůl a pepř podle chuti.

Způsob přípravy:
Ovesné vločky vaříme ve vodě, dokud nejsou měkké. Dochutíme solí a špetkou pepře.
2.K ovesným vločkám přidáme sýr a promícháme.
3.Ovesné vločky vyklopte do mísy a navrch položte plátky rajčat.
4.Vše posypeme česnekem a černým kmínem.
5.Nakonec přilijte olivový olej a dochuťte podle chuti.

Leave a Response