Blog

Vyléváte zkažené polévky nebo omáčky do záchodu? Říkáte si o potíže

2.3kviews

V mnoha domácnostech se zkažená polévka vylévá do záchodu. Tato praxe však může mít nepříjemné následky. Poradíme vám, kam zbytky tekutiny vyhodit, aby byla vaše kanalizace v dobrém stavu.

Kam vyhodit zkaženou polévku?

Příprava příliš velkého množství jídla se může stát každému. Když se však pokazí, měli byste v klidu zhodnotit situaci a s pomocí informací poskytnutých stavebním úřadem nebo místní čistírnou odpadních vod odpad zabezpečit.

Podle webu Strzelce360 by se zkažená polévka měla ve většině případů dávat do černé popelnice, tedy do směsného odpadu. Některé obce umožňují tento produkt vyhodit do popelnice na bioodpad, ale to pouze v případě, že se tento druh odpadu nepřeměňuje na kompost. Ve všech případech je nutné maso oddělit – vždy by mělo putovat do černé popelnice.

Zatímco tedy plesnivou zeleninu nebo chléb není obtížné zlikvidovat, polévky a omáčky mohou představovat problém. V žádném případě je však nevylévejte do záchodu.

Proč nemůžete vylít polévku do odpadu?

Ačkoli se to v mnoha domácnostech stále děje, vynášení zkažené polévky do záchodu může vést přinejlepším k ucpání. Gabriela Krawiec-Górzańska, prezidentka společnosti Zaw-Kom, která spravuje odpadní vody v Zawadzkém, řekla Strzelce360 o dalších problémech :

Ve vnitřních instalacích budovy se často setkáváme s tlustými převisy ztuhlého tuku, jejichž odstranění vyžaduje dokonce demontáž kuchyňských obkladů/nábytku a vrtání otvorů do podlahy. Za druhé ucpávky blokují odtok v kanalizační síti, což vede k úniku fekálií, například ve sklepě. Ve třetím případě bakterie hynou v čistírně odpadních vod.

Je tedy zřejmé, že následky naší nedbalosti mohou někdy přijít draho všechny nájemníky domu.

Jak správně chránit vývařovny?

Zatímco polévky lze sypat přímo do biodegustátorů, vyplatí se je přendat do směsného odpadu v nerecyklovatelných obalech, například plastových, které tomuto procesu nepodléhají.

Nejlepší je samozřejmě zabránit plýtvání potravinami a polévku předem pasterizovat nebo konzervovat.

Leave a Response