Zahrada

Rajčata napadla plíseň bramborová. Lze zachránit plody a keře?

5.6kviews

Navzdory svému názvu je plíseň bramborová nebezpečná i pro rajčata. Tato choroba, způsobená houbovým organismem Phytophthora infestans, napadá především rostliny slunečnice. Jedná se o jednu z nejhorších chorob, které mohou postihnout naše plodiny, a značně zatěžuje výnosy. Jaké jsou příznaky plísně bramboru, jak ji potlačit a jak zabránit jejímu napadení? Vysvětlíme vám to v tomto článku.

Plísně brambor na rajčatech – příznaky

Tato choroba se objevuje na plodinách kolem června, kdy jí svědčí vlhké počasí. Prvním příznakem plísně bramboru na rajčatech jsou nazelenalé, vodnaté skvrny na listech.. V první fázi se skvrny objevují na spodních listech, postupem času se zvětšují a hnědnou a přesouvají se na všechny nadzemní části keře rajčat. V místech výskytu skvrn nervy listů ztmavnou nebo dokonce zčernají. Dalším příznakem plísně bramboru je hnědé stonky a výhonky rajčat a tmavé skvrny na plodech.. Ve vlhkém létě se na spodní straně listů v místě výskytu objevuje bílý povlak a podobný se může objevit i na skvrnách plodů.

Jak zachránit rajčata napadená plísní bramborovou?

Když se na rajčatech objeví plíseň bramborová, je třeba jednat rychle a rozhodně. Domácí metody, které jsou spíše preventivní než zásahové, nepomohou. VNejdříve musíte odstranit všechny napadené části rostliny.listy, stonky a plody. Nejlépe je spálit, aby se choroba zcela zničila.

Rajčata napadená plísní bramborovou lze zachránit pouze postřikem specializovanými přípravky. přípravky pro boj proti plísni bramborové. Patogen, který ji způsobuje, není houba, ale houbě podobný organismus, takže je třeba se zaměřit přímo na něj. Před ošetřením naší plodiny chemickými prostředky však odstraňte z keřů všechny červené nebo oranžové plody. Postřik bude účinný přibližně dva týdny, během nichž by rajčata, která budou na keři ještě dozrávat, by se neměly sklízet ani konzumovat. Z tohoto důvodu se doporučuje sbírat červené nebo oranžové plody dříve, aby mohly doma dozrát. Naproti tomu exempláře, které jsou mírně bledé nebo zcela zelené, lze ponechat na rostlině, protože dozrávají až dva týdny. Kromě toho je třeba celý keř rajčat, včetně listů a plodů, postříkat speciálním postřikem. To je nejlepší provést ráno nebo večer za nepříliš horkého, ale bezdeštného dne. Zvýší se tak šance na záchranu rajčat napadených plísní bramborovou.

Prevence proti plísni bramborové

Plíseň brambor je je obtížné kontrolovat, proto je lepší jí předcházet.. To se děje již ve fázi výsadby, kdy několik jednoduchých chyb může mít katastrofální následky. K rozvoji choroby přispívá vzdušná a půdní vlhkost a také špatná hygiena plodin. Co je třeba udělat pro prevenci plísně bramboru na rajčatech?

  • Používejte střídání plodin: Nesázejte rajčata na stejné místo, kde se v předchozím roce pěstovala rajčata nebo brambory. Původci chorob mají schopnost přežít zimu v půdě.
  • Nesázejte rajčata v blízkosti brambor; v ideálním případě dodržujte mezi plodinami vzdálenost asi 50 m;
  • Před použitím důkladně vyčistěte nářadí (lopaty, zahradnické nůžky), znečištěné nářadí mohou přenášet patogeny;
  • Použití širokých sazenicztížíte patogenům pohyb z rostliny na rostlinu. U rajčat by měly být řádky od sebe vzdáleny 70-90 cm a vzdálenost mezi rostlinami v řádku by měla být 40-60 cm;
  • Zajistěte, aby skleníky byly a tunely dobře větrané; nadměrná vlhkost podporuje rozvoj onemocnění. Odstraňte také spodní, k zemi sahající listy keřů.
  • Nezalévejte rostliny po olistění, voda se musí lít přímo pod kořen;
  • Použijte preventivní měděný postřikkterý je ekologicky schváleným produktem.

Na trhu se objevuje stále více odrůd rajčat, z nichž některé jsou odolné vůči plísni bramborové. Patří mezi ně například Honey Moon F1, Awizo F1, Henryka F1, Antares F1. Vyplatí se do nich investovat, abyste později ušetřili peníze za boj s touto chorobou.

Leave a Response