Zahrada

Tyto rostliny vysazujte až po vykopání brambor a hnojení není nutné: tajemství obnovy úrodnosti

10.1kviews

 

Pěstování brambor je mezi zelináři jednou z nejoblíbenějších činností. Po sklizni však vyvstává důležitá otázka: jak obnovit půdu vyčerpanou touto plodinou? Tradičně se k tomuto účelu používal hnůj, ale moderní metody nabízejí ekologičtější a neméně účinná řešení.

Jednou z takových metod je výsev siderátů – rostlin, které dokáží rychle zlepšit stav půdy. Tato agrotechnika nejen obnovuje úrodnost půdy, ale také pomáhá potlačovat plevele. Podívejme se, jak správně aplikovat sideráty po sklizni brambor a jaké výhody to přináší.

KROK 1.: Po sklizni brambor je nutné připravit sadbové lůžko. To zahrnuje kypření půdy, které vytvoří příznivé podmínky pro výsev bočních plodin.

KROK 2.: klíčovou roli hraje výběr siderátů. Doporučuje se používat kombinaci obilovin a luštěnin, jako je žito, vikev nebo vojtěška. Tato kombinace zajišťuje komplexní regeneraci půdy.

KROK 3.: výsev siderátů nevyžaduje velké úsilí. Stačí osivo rovnoměrně rozprostřít na připravený záhon. Je důležité si uvědomit, že tyto rostliny jsou nenáročné a nepotřebují zvláštní péči.

Nezapomeňte – sideráty plní několik funkcí najednou. Díky nim se půda nasytí živinami, což zlepší její strukturu, bude kypřejší a lehčí. Hustý porost siderátů účinně potlačuje plevelnou vegetaci, což zahradníka ušetří nutnosti plevelení.

Použití siderátů po pěstování brambor je účinný a ekologický způsob obnovy půdy. Tato metoda nejen vrací do půdy ztracené prvky, ale také zlepšuje její strukturu, což přispívá k lepšímu růstu budoucích plodin. Kromě toho sideráty pomáhají v boji proti plevelům, což zahradníkovi značně usnadňuje práci.

Uplatňování této agronomické techniky umožňuje udržovat zdraví půdy přirozenou cestou, bez použití chemických hnojiv, což je důležité zejména pro ty, kteří usilují o ekologické zemědělství.

Leave a Response