Zahrada

Množení růží banány – tento trik dodá řízkům sílu k růstu

6kviews

Protože je růže považována za „královnu květin“, není divu, že se s ní pravidelně setkáváme v německých zahradách. Jak množit růže pomocí banánů se dozvíte zde:

V zahradě se majestátně vyjímá a ukazuje se ve své nejnádhernější barevné škále. Červená, růžová nebo bílá, „královna květin“ se může představit v mnoha podobách. Proto se růže těší v německých zahradách velké oblibě. Amatérští zahrádkáři, kteří chtějí rozmnožit své růžové keře, mohou využít zvláštní vlastnosti banánovníku a mají zaručený úspěch.

Kdy je nejlepší doba pro množení růží?

Než se pustíte do množení růží, měli byste se nejprve podívat do kalendáře. Koneckonců množení růží by mělo probíhat ve správnou dobu, a ne jen v určitém období roku. Nejhorší volbou je zima. Načasování je často rozhodující a při množení hortenzií je také třeba věnovat pozornost několika věcem, abyste získali zdravé řízky.

Nejlepší doba pro množení růží řízky je od konce června do začátku srpna, jak ví „mein schöner Garten“. V této době jsou jednoleté výhony dobře zdřevnatělé. Z takového výhonu můžete bez obav uříznout řízek o délce tužky.

Jsou banány vhodné pro růže?

Banány jsou na zahradě již dlouho opravdovým tipem, protože slupky žlutých plodů lze použít jako vynikající hnojivo. Každý Němec sní v průměru téměř 12 kilogramů banánů ročně, což vede k velkému množství odpadu ze slupek. Nemusí se však vyhazovat. Díky vysokému obsahu draslíku jsou banánové slupky vhodné k hnojení kvetoucích keřů a růží.

Sušená slupka banánu obsahuje asi 12 procent minerálních látek. Největší podíl tvoří draslík, a to asi 10 procent. Zbytek tvoří hořčík a vápník. Slupka obsahuje také dusík a malé množství síry. Čerstvá nebo sušená banánová slupka se zapracovává do půdy kolem kořenů růží. Banány se však nehodí pouze k hnojení.

Jak lze růže množit banány?

Banány jsou vhodné nejen pro růže. Pokud banány jíte ve správnou dobu, jsou mimořádně zdravé i pro člověka. Pro růže je však důležitá banánová slupka. Banány přirozeně obsahují „růstové hormony“, včetně auxinu. Ten stimuluje tvorbu kořenů a je přirozeným regulátorem růstu.

Mohlo by vás také zajímat

Banány jsou také bohaté na živiny a minerály, jako je draslík, vápník a fosfor. Pokud je řez zabalen do banánové slupky, měl by být schopen čerpat hormony a živiny ze slupky. Takto to funguje:

  • Odřízněte řízek z růže a odstraňte spodní listy.
  • Nakrájejte banánovou slupku na proužky, které lze omotat kolem řezu.
  • Omotejte banánovou slupku kolem řezu – vnitřní strana slupky by se měla dotýkat povrchu řezu.
  • Naplňte květináč kompostem a vložte do něj řízek.
  • Zeminu lehce zalijte a květináč umístěte na teplé a světlé místo.
  • Vyhněte se přímému slunečnímu záření
  • Několik týdnů udržujte půdu mírně vlhkou

Jak zakořenit růže?

Zakořenění růží není žádná věda. Buď můžete použít banánovou metodu, která již byla vysvětlena, nebo můžete jít klasickou cestou. Ta spočívá v tom, že z růžového keře odříznete asi 15 centimetrů dlouhé řízky a vložíte je do květináče plného kompostu.

Pokud chcete být rozhodně úspěšní, můžete řízky předem namočit do zakořeňovacího prášku z výtažku z řas. Ten má podobně jako u banánu podpořit tvorbu kořenů a zvýšit šanci na úspěch. I zde platí, že půda s řízky růží musí být vždy vlhká, ale ne mokrá. Správné zalévání růží se projeví nádherným kvetením. Přibližně po osmi týdnech by se měly vytvořit dostatečně silné kořeny, aby bylo možné růže přesadit. (rah)

Leave a Response