Zahrada

Která voda je pro rostliny lepší – voda z vodovodu nebo dešťová voda?

911views

Rostliny potřebují ke svému růstu a prosperitě dostatek vody. Je však rozdíl, zda zaléváte vodou z vodovodu, nebo dešťovou vodou? Která je lepší?

Voda je nezbytná pro přežití rostlin v interiéru i na zahradě. Slouží nejen jako dopravní prostředek pro živiny a minerální látky, ale je také důležitým stavebním prvkem rostlinných buněk. Bez dostatečné zálivky by proto každá rostlina uschla a odumřela. Proto je důležité rostliny pravidelně a dostatečně zalévat. Jakou vodu však používat? Je lepší dešťová voda než voda z vodovodu?

Proč nezalévat rostliny vodou z vodovodu?

Nejzřejmější možností je pravděpodobně voda z vodovodu. Pro rostliny však není zdaleka tak zdravá, jak si někteří lidé myslí. Kvůli vysoké tvrdosti, tedy vysokému obsahu vápníku ve vodě, může velmi rychle zasolit půdu a půdu rostliny a stát se tak neúrodnou. K tomu dochází proto, že se vápno po určité době usazuje na půdě.

Dalším důvodem, který je častější v zahraničí, je to, že se do vody z vodovodu někdy přidává chlor. Ačkoli se předpokládá, že tím se bakterie a nečistoty stanou neškodnými, chlór ve vodě napadá i bakterie a látky potřebné pro rostliny. V takových případech je proto lepší používat dešťovou vodu. Existují však i rostliny, které mají rády vápno a půdu s mírně vyšší hodnotou pH – k jejich zalévání se například dobře hodí voda z vodovodu:

  • Zelí
  • Mrkev
  • Brambory
  • Levandule
  • Růže

Je dešťová voda pro rostliny lepší než voda z vodovodu?

Největší výhodou dešťové vody je, že neobsahuje vápno. To znamená, že můžete zalévat rostliny bez obav, že se na půdě vytvoří vrstva vápna, která by mohla ovlivnit růst rostlin. Kromě toho se na listech netvoří vápenaté skvrny, což je výhoda zejména pro řezané květiny, jako jsou růže nebo jiřiny. Mimochodem, existuje ještě několik triků, které zajistí, že jiřiny nádherně pokvetou.

Dalšími výhodami dešťové vody je úspora vody a také nákladů na vodu. Pomocí sudu na dešťovou vodu nebo podzemní cisterny můžete snadno shromažďovat dešťovou vodu a vytvářet si zásoby pro suché léto, místo abyste plýtvali další vodou z kohoutku. Vodu, která dlouho stagnovala, byste však měli před přidáním k rostlinám přefiltrovat. Existují však i rostliny, které mají rády vápno a půdu s mírně vyšší hodnotou pH:

Lze všechny rostliny zalévat dešťovou vodou?

Obecně platí, že všechny rostliny, ať už jde o rostliny v květináčích, na zahradě, ovoce nebo zeleninu, snášejí dešťovou vodu velmi dobře. Díky nedostatku vápna je voda velmi šetrná. Vždy však musíte dávat pozor, abyste nepoužívali příliš studenou dešťovou vodu. Nejlepší je nechat vodu před zaléváním trochu ohřát na slunci.

Mohlo by vás také zajímat

Některé rostliny, například okurky a rajčata, jsou obzvláště citlivé na příliš studenou dešťovou vodu. Při zalévání okurek byste měli dbát také na správný čas. Některé rostliny, které jsou citlivé na vodní kámen, mají obzvláště rády zalévání dešťovou vodou. Patří mezi ně např:

  • Alocasia
  • Bonsaj
  • Rhododendron
  • Magnolie
  • Modrý déšť

Je déšť dobrý pro rostliny?

Déšť je formou zavlažování, a proto je pro přežití rostlin nezbytný. Bez něj půda vysychá a rostliny nemohou růst. Kromě toho má voda funkci smývání prachu, pylu a dalších částic z listů a květů rostlin, což je prospěšné pro jejich zdraví. Stejně tak může silný déšť odplavit nebo alespoň uvolnit vápenaté či minerální usazeniny na půdě a v kořenové zóně.

Zatímco rostliny, jako jsou závěsné muškáty a poinsettie, mají rády silný déšť a dobře ho snášejí, existují i rostliny, které jsou na silný déšť poměrně citlivé. Patří mezi ně většina letních květin, jako jsou muškáty a jiřiny. Po dešti je velmi důležité, abyste rostliny znovu nezalévali, dokud jejich půda nevyschne. V létě je třeba dbát na to, aby se voda nelila na listy, protože to může způsobit popáleniny.

Je minerální voda vhodná pro rostliny?

Obecně lze říci, že ano, minerální voda je pro rostliny vhodná. Nezáleží na tom, zda se jedná o čerstvou nebo odstátou minerální vodu, protože potřebné minerály a soli získávají z obou. Kyselina uhličitá navíc dokáže rozpustit vápenaté usazeniny na půdě květináčů a celkově půdu zkypřit. Pokud hledáte další triky, jak kypřit a vyživovat půdu v květináčích, měli byste zkusit hnojení mlékem.

Nicméně při zalévání minerální vodou doporučujeme opatrnost, protože jednostranné zalévání dlouhodobě nepodporuje růst rostliny. Pokud to s minerální vodou přeženete nebo použijete vodu s příliš velkým obsahem minerálních látek, mohou se na půdě a listech tvořit bílé zbytky. Nejlepším řešením je zalévat rostliny čas od času směsí dešťové vody a kapky minerální vody. (bs)

Leave a Response