Zahrada

Co mohu čistit jablečným octem? Zázračný lék v domácnosti

1.6kviews

Jablečný ocet vyčistí nejrůznější věci, od podlah až po domácí spotřebiče, a to zářivě čistě a dokonce hygienicky. Co dalšího můžete tímto prostředkem pro domácnost vyčistit?

Jablečný ocet je nejen zdravý – je to také skutečný zázračný lék v domácnosti a hodí se pro mnoho životních háčků. Jídlo vyčistí povrchy v kuchyni, koupelně a dalších prostorách do zářivého lesku. Čím je ocet v domácnosti tak výjimečný? Je silný proti špíně a odolným usazeninám a má také dezinfekční účinky. A to vše bez agresivních látek, které jsou škodlivé pro pokožku a životní prostředí.

Co všechno můžete čistit jablečným octem?

Pokud si ráno loknete jablečného octa, můžete ho mít stále po ruce. Kromě zdraví a hubnutí lze jablečný ocet použít také k čištění mnoha míst v domácnosti. Ocet lze například použít v koupelně a na pracovní plochy, kterým dodá zářivý lesk. Čistí také okna beze šmouh.

Jablečný ocet lze použít také k vytírání podlah. Jablečný ocet vyčistí i domácí spotřebiče. Za tímto účelem můžete octem potírat části spotřebiče nebo jej nastříkat na těžko přístupná místa. U některých materiálů je však třeba dávat pozor, protože ocet je může poškodit.

Lze vyčistit odtok jablečným octem?

Jablečný ocet lze použít také k čištění odtoků ve sprchách, umyvadlech a dřezu. Pomocí těchto domácích prostředků můžete také zajistit, aby se umyvadlo lesklo. Jablečný ocet můžete použít také na toaletu, aby byla čistá a průzračná.

Zvláště dobře funguje, když do odtoku nejprve přidáte čtyři polévkové lžíce jedlé sody a poté spláchnete asi 100 mililitry jablečného octa. Pokud je však odtok obzvláště ucpaný, měli byste k jeho vyčištění použít tyto domácí prostředky.

Lze odstranit vodní kámen pomocí jablečného octa?

Jablečný ocet je stejně jako ostatní octy účinným domácím prostředkem proti vodnímu kameni. Díky tomu je užitečným pomocníkem v domácnosti v koupelně, ale lze jej použít i ve spotřebičích, jako jsou kávovary nebo pračky. Chcete-li se zbavit odolných usazenin vodního kamene, měli byste nechat ocet chvíli působit.

Mohlo by vás také zajímat

Jablečný ocet má v pračce pozitivní vedlejší účinek, protože neutralizuje nahromaděné bakterie a odstraňuje tak zápach. Za tímto účelem můžete nalít 200 mililitrů jablečného octa do přihrádky na prací prostředek a spustit standardní prací cyklus na 30 stupňů bez vloženého prádla.

Co byste neměli čistit octem?

Jablečný ocet je sice účinný při čištění, ale může poškodit i jiné materiály. Ocet nejenže rozkládá vodní kámen, ale napadá i některé kamenné povrchy. Tento domácí prostředek proto není vhodný pro žulu, mramor nebo pracovní desky z přírodního kamene.

Ocet by se také neměl dostat do blízkosti gumových a silikonových těsnění. Může napadnout materiál a zajistit, že již nebudou pevně držet. A plevel by se také nikdy neměl řešit octem. (tlapka)

Leave a Response