Zahrada

Zalévání rajčat – proč byste měli používat slanou vodu

5.7kviews

Rajčata jsou jednou z nejoblíbenějších druhů zeleniny, kterou si můžete sami vypěstovat. Kromě správného hnojiva zajistí dobrou úrodu také správná zálivka.

Rajčata jsou krásné rostliny s plody, které lze využít na různé způsoby. Ať už jako italská omáčka, kečup, přísada do salátů, polévky nebo ve své přirozené kulaté podobě, rajčata potěší malé i velké. Jak je dobře, že si tyto nádherné rostliny můžete sami vypěstovat na zahradě nebo na balkoně. Rostliny je však třeba také správně zalévat.

Záleží na správném zalévání: Takhle se rajčatům daří! © dpa/Andrea Warnecke

Jaký je nejlepší způsob zalévání rajčat?

Pokud chcete pěstovat rajčata, musíte rostliny správně zalévat, abyste zajistili bohatou úrodu. Je toho neuvěřitelně mnoho, co je třeba zvážit. Rajčata je vhodné zalévat vždy ve stejnou dobu a blízko povrchu půdy. Předtím byste měli zkontrolovat, zda je vrchní vrstva půdy suchá. Doporučuje se také zalévat rostliny ráno a ne večer. To proto, že pak jsou během horkých hodin dne zásobovány dostatečným množstvím vody.

Za velmi horkého počasí by se rajčata měla zalévat pravidelně a pouze v hraničních případech vícekrát. Neměli byste se však odchylovat od obvyklého množství vody, protože rajčata jsou schopna ukládat vodu ve svých kořenech. Rostliny by se měly zalévat častěji pouze v případě, že je trvale horko a sucho. Pokud máte sud na dešťovou vodu, měli byste rostliny zalévat dešťovou vodou, protože voda z vodovodu je často příliš vápenitá.

Jak často by se měly rostliny rajčat zalévat?

Při správné zálivce rajčat je velmi důležité správné množství a pravidelnost. Nejvhodnější dobou pro zalévání rostlin je ráno, ještě předtím, než denní horko dosáhne svého vrcholu. Rostliny by se také měly zalévat pouze jednou denně. Pokud není velké horko, pak je ještě únosné zalévat dvakrát denně.

Často je obtížné najít správné množství vody pro rostliny rajčat. Malým vodítkem však je zalévat mladé rostliny asi do 500 mililitrů vody. Jakmile rostlina rajčete začne plodit, lze množství vody zvýšit až na 800 mililitrů na rostlinu. K zalévání se vyplatí používat vodu ze studených těstovin – je plná minerálních látek, které pomáhají rostlinám růst a prospívat.

Co se stane, když rajče zaléváte příliš?

Pokud rajčeti dopřejete více vody, než potřebuje, nepomůžete ani sobě, ani rajčeti. Hlavním důsledkem je obvykle přemokření, které pak způsobí, že kořeny rostliny uhnijí. V důsledku toho již není zajištěn přísun živin do rajčete. To jsou příznaky přemokření rostliny:

Mohlo by vás také zajímat

  • Listy kulhají a visí dolů
  • Listy žloutnou
  • Listy se svinují
  • Plody praskají

Příliš mnoho vody ovlivňuje vzhled a chuť rajčat, ale také zdraví rostliny. Vlhké prostředí poskytuje ideální podmínky pro patogeny, které mohou v nejhorším případě vést k úhynu rostliny. Jedná se o pozdní plíseň, hnědou hnilobu, sametovou skvrnitost, plíseň šedou, moučnivku, bakteriální vadnutí, hnilobu plodů a stonků a vadnutí rajčat. Správné hnojení rajčat zajišťuje bohatou úrodu a také chrání rostlinu před chorobami.

Proč by se rajčata měla zalévat slanou vodou?

Na internetu se stále objevují návody na zalévání rajčat slanou vodou. Existuje také speciální odrůda rajčat „Pachino“, která se zalévá výhradně slanou vodou. Jaký je ale smysl zalévání rajčat slanou vodou? Italští vědci zjistili, že rajčata zalévaná slanou vodou mají pevnější dužinu, lepší chuť a jsou zdravější. Rajčata by měla produkovat zvýšené množství antioxidantů, které mají zase pozitivní vliv na náš kardiovaskulární systém.

Předpokládá se, že tvorba antioxidantů souvisí se stresovým stavem rostliny při zalévání slanou vodou. To je však stále předmětem dalších studií. Rostlina rajčete však v důsledku ošetření slanou vodou plodí menší plody a její přílišné množství může mít negativní vliv na úrodu. Zalévání slanou vodou má však alespoň pozitivní vliv na nedostatek pitné vody. (rah)

Leave a Response