Blog

Mor ovocných mušek? Použijte tyto triky k nalezení hnízd

649views

I když jsou malé ovocné mušky (lat. Drosophila melanogaster) otravné, neškodí. Ve vědě jsou dokonce velmi oblíbené pro genetický výzkum, zejména proto, že se tak rychle rozmnožují. V kuchyni jsou ale docela otravní, a tak vám prozradíme, jak se malých škůdců rychle zbavit. Je dobré, když znáte ty správné!

Jak najdu hnízdo ovocných mušek?

Ovocná muška dokáže naklást až 500 vajíček najednou. Jsou malinké a pouhým okem téměř neviditelné. Nechutné, ale velmi pravděpodobné: Protože jsou tak malé, pravděpodobně jsme všichni v určitém okamžiku omylem snědli vajíčka nebo larvy ovocných mušek. Aby se to nestávalo příliš často, můžete hnízda hledat na následujících místech.

První věc, kterou budete pravděpodobně podezřívat, je, že jsou na samotném ovoci – pomůže to důkladné umytí. Pokud tam nejsou, měli byste zkontrolovat organický a zbytkový odpad. Zbytky jídla, lahve, sklenice, otevřené obaly nebo třeba odtok kuchyňského dřezu jsou také oblíbeným hnízdištěm malých mušek. Pokud jste také pod , raději s nimi nebojujte.

Odborný název Drosophila melanogaster
Umění Ovocná muška černobřichá
rod Drosophila
Třída hmyz
Objednat Diptera

Co děláte proti napadení ovocnými muškami?

Můžete snadno bojovat s ovocnými muškami pomocí různých domácích prostředků nebo si koupit pasti na ovocné mouchy, které zabijí hmyz nebo jej chytí živé. Pokud chcete sami zasáhnout, zde jsou nejlepší tipy a triky, jak nákazu rychle zastavit:

  • Past na ovocné mouchy z octa, šťávy a prostředku na mytí nádobí: Mouchy směs přiláká a utopí se.
  • Past na ovocné mouchy z jablečného octa, piva nebo červeného vína. I zde je hmyz přitahován ke směsi a utopí se. Můžete přidat i droždí nebo cukr. Nejlepší je experimentovat, jakou směs preferují „vaše“ ovocné mušky.
  • Chytejte ovocné mušky pomocí banánových slupek. Chcete-li to provést, vložte banánovou slupku do plastového sáčku a nechte jej otevřený. Jakmile budou všechny ovocné mušky v sáčku, můžete je vzít ven. Výhoda: Tento trik nezabije zvířata.
  • Jsou pachy, které ovocné mušky opravdu nemají rády. Patří mezi ně různé kuchyňské bylinky, jako je bazalka, meduňka, máta a levandule, a například citron s hřebíčkem.

Proč mám v bytě tolik ovocných mušek?

Ovocné mušky obvykle přitahuje intenzivní vůně zralého ovoce. Špatné je, že i když je ovoce umyté, neporušené a nenahnilé, k napadení může dojít velmi náhle. Vejce se totiž mohou přilepit i na obal nebo misku s ovocem. Ale stojící voda ve dřezu může také přilákat malý hmyz. Více si o tom můžete přečíst zde.

Také by vás mohlo zajímat

Čistá, dobře udržovaná kuchyňka ovocné mušky moc nezajímá, ale mušky si můžete přinést domů i ze supermarketu. Dobrá zpráva: Pokud jste našli zdroj a odstranili hnízda důkladným opláchnutím, vytřením a vyčištěním, po 24 hodinách se zbavíte otravných spolubydlících, protože bez jídla déle nevydrží.

Jak se zbavíte malých much?

Prevence je lepší než léčba. Důležité je nekupovat přezrálé nebo poškozené ovoce a po nákupu je důkladně omýt, aby se odstranila případná hnízda na slupce. Jakmile je ovoce v domě, mělo by se pravidelně kontrolovat, zda nemá shnilá místa, aby nebyly přitahovány ovocné mušky.

Ovoce je také nejlepší skladovat v chladničce nebo ve vzduchotěsné nádobě, která může také zabránit napadení ovocnými muškami. Pomáhá také pravidelně vyprazdňovat odpadkový koš a nenechávat povalovat použité sklenice nebo talíře se zbytky jídla. Další . (khei)

Leave a Response