Blog

Čištění koberců pomocí domácích prostředků – jak je získat opravdu čisté a beze skvrn

19.5kviews

Čištění koberce nemusí být složité. S několika domácími prostředky ho můžete nejen vyčistit, ale také zbavit zápachu a skvrn.

Koberce jsou v každodenním životě hodně namáhány. Neustále po nich chodíte, někdy bez bot, někdy s botami, hromadí se na nich prach a pak vám na podlahu spadnou těstoviny s rajčatovou omáčkou nebo jiné vzrušující zbytky jídla. Není divu, že koberec v určitém okamžiku vypadá opotřebovaně. Jak vyčistit koberec, aby vypadal opět opravdu čistě a beze skvrn? Je to snadné pomocí několika triků a domácích prostředků (další life hacky najdete zde).

Jak docílit toho, aby byl koberec opět opravdu čistý?

Na koberci se hromadí nejrůznější nečistoty. Proto je důležité koberec nejen vysávat, abyste odstranili prach a drobky, ale také musíte umět znovu a znovu odstraňovat skvrny. Vždy byste však měli začít nejprve s hrubými nečistotami. Začněte tedy s vysavačem, který by měl mít na podlahové hubici obvykle nastavení pro koberce. To usnadňuje vyčesávání nečistot z vláken a jejich sbírání.

Speciální prací vysavač je vhodný pro hloubkové čištění koberce, pokud například časem zešedl nebo jinak změnil barvu. Ten nastříká čisticí prostředky s vodou a opět je vysaje přímo se špínou. Poté by se měl opláchnout čistou vodou. Koberec by se pak měl pověsit, aby zcela vyschl. Tím se koberec hygienicky vyčistí. Existují však i jiné způsoby odstranění každodenní špíny a skvrn.

Lze čistit koberce pracím práškem?

V závislosti na velikosti a materiálu lze některé koberce prát i na 30 stupňů jako jemné prádlo. Bavlna, vlna a syntetické tkaniny, jako je polyester, jsou k tomu obecně vhodné, ale sisal, rafie a podobné materiály nikoli. Větší koberce lze také čistit pomocí pracího prášku. To lze provést buď ručním praním ve vaně, nebo cíleným ošetřením skvrn.

Je důležité používat správný prací prostředek se správným dávkováním, na co si dát pozor. Zejména u pracího prášku je důležité rozpustit jej v dostatečném množství vody a následně dobře opláchnout, jinak se zbytky budou držet. Prací prášek je pak silným prostředkem i proti zápachu. U koberců s dlouhým vlasem se však doporučuje opatrnost, protože prášek může ulpět na vláknech a obtížně se odstraňuje.

Jak vyčistit koberec bez chemikálií?

Ale můžete to udělat bez notoricky známých „chemikálií“ z hotových čisticích prostředků. Některé domácí prostředky mohou dosáhnout podobně silného účinku, pokud jde o čistotu. Ocet například skvěle odstraňuje skvrny od jídla na nejrůznějších površích. Octová esence je nejúčinnější proti skvrnám na kobercích. Zředí se v poměru jedna ku jedné s vodou a opatrně se nanese na ošetřovanou plochu.

Mohlo by vás také zajímat

Po půl hodině můžete koberec otřít čistou vodou. Dalším osvědčeným prostředkem pro domácnost je jedlá soda. Můžete ji nanést na skvrnu, přejet horkou vodou a nechat několik hodin působit. Poté můžete zbytky látky rozetřít nebo vysát. Existují však i další účinné prostředky pro domácnost – přehled:

  • Ocet
  • Jedlá soda
  • jedlá soda
  • Pěna na holení
  • Sůl (proti skvrnám od červeného vína)

Lze čistit koberec chemicky?

Pro povrchovou čistotu stačí koberec jednou týdně vyčistit vysavačem za sucha. Každých několik měsíců byste však měli být důkladnější, zejména pokud je koberec viditelně znečištěný. Prací prášky a podobné prostředky nejsou nutně vhodné pro suché čištění. Prací prášek působí příliš intenzivně a obtížně se poté odstraňuje, domácí prostředky, jako je jedlá soda, nefungují dostatečně bez kombinace s vodou.

Suché čištění však může být nezbytné, zejména v zimě, kdy koberec nemůže dobře vyschnout na vzduchu. Existují také prášky na suché čištění koberců a k čištění koberců lze obvykle použít pěnu bez přidání vody.

Leave a Response