Blog

4 věci, které byste nikdy neměli čistit octem

6.9kviews

 

Ocet je někdy nazýván všelékem, pokud jde o čištění. Ale pozor: ocet zdaleka ne vždy je pro čištění dobrý. Ve skutečnosti může někdy tato kyselá látka váš nábytek nebo spotřebiče dost poškodit.

Následující 4 věci proto nikdy nečistěte octem!

1. Žehlička

Ocet je skvělým prostředkem k odstranění vodního kamene z kávovaru nebo rychlovarné konvice, ale žehličku je lepší odvápňovat. Může totiž poškodit vnitřní části žehličky, což ji může skutečně zničit. A to opravdu nechcete!

2. Podlahy z tvrdého dřeva

Pokud začnete čistit svou krásnou dřevěnou podlahu octem, může vaše podlaha zpočátku vypadat pěkně a čistě, ale vysoký obsah kyselin v octu také rozkládá povrchovou úpravu dřevěné podlahy a to způsobí, že lesk časem zmizí. Důsledek? Vaše kdysi krásná dřevěná podlaha se stane matnou a ošklivou. Kromě toho se ocet a voda také stěhují ín podlahu, což může způsobit deformaci a změnu barvy dřeva.

3. Kamenné desky a dlaždice

Pokud chcete udržovat stolní desku a kamennou podlahu v čistotě, je lepší zvolit speciální čisticí prostředky na kámen nebo dokonce mýdlo na nádobí s teplou vodou. Kyselina octová totiž leptá přírodní kámen. Pokud chcete čistit kámen, raději se vyhněte přípravkům na bázi čpavku.

4. Některé odolné skvrny na tkaninách

Ocet je opravdu všelék, pokud jde o odstraňování odolných skvrn, ale zdaleka ne na všechny typy skvrn. Skvrny od trávy, ledu a krve totiž octem skutečně odstranit nelze, protože tyto skvrny se v látce velmi rychle rozpouštějí. Proto je lepší je odstranit speciálními odstraňovači skvrn.

Leave a Response