Zahrada

Zalévejte okurky v prvních srpnových dnech: v září sklidíte dvojnásobnou úrodu.

97views
„O městě“

Přínos syrovátky pro okurky

Syrovátka je přírodní prostředek, který stimuluje růst rostlin a posiluje jejich imunitu. Je užitečná zejména v počáteční fázi vývoje rostlin, kdy je důležité zajistit sazenicím optimální podmínky pro růst. Dobře živené sazenice rostou zdravě, po přesazení rychle zakoření a méně často onemocní.

Jak správně používat syrovátku

Krmení okurek syrovátkou se doporučuje dvakrát v červenci a srpnu. Tento způsob dodá rostlinám všechny potřebné živiny a pomůže jim aktivně plodit.

Recept na roztok pro přikrmování

K přípravě roztoku budete potřebovat:

  • 50 ml mléčné syrovátky.
  • 1 litr vody.

Syrovátku důkladně promíchejte s vodou. Vzniklý roztok lze použít k zalévání kořenových i listových okurek.

Kořenová výživa

Před přihnojováním kořenů nezapomeňte rostliny zalít čistou vodou. To pomůže rostlinám lépe přijímat živiny. Okurky zalévejte v kruhu pod kořenem, přičemž na jeden keř použijte 0,5 až 1 litr roztoku v závislosti na jeho velikosti. Zálivku je lepší provádět za zamračeného dne nebo v ranních a večerních hodinách, aby nedošlo k popálení listů.

listové krmení

Hnojení se doporučuje provádět ve stejných zamračených nebo večerních hodinách, aby nedošlo k rychlému odpaření roztoku a popálení rostlin. Okurky ošetřete kompletně a dbejte na to, abyste navlhčili i spodní části rostlin. Před aplikací roztok důkladně přeceďte, aby jemné částečky mléčného přípravku neucpaly otvory postřikovače.

Další tipy

  • Teplá syrovátka a voda: Pro dosažení nejlepších výsledků by syrovátka a voda měly mít pokojovou teplotu (20-22 stupňů). Tím se zajistí rovnoměrné promíchání a lepší vstřebávání živin.
  • Přidání jódu: Někteří zelináři přidávají do roztoku kapku jódu na 5 litrů, což pomáhá předcházet chorobám rostlin a odrazovat škůdce.

Syrovátka je účinným a cenově dostupným prostředkem k výživě okurek. Proveďte dvě zálivky tímto roztokem v červenci a srpnu a vaše keře vás jistě potěší bohatou úrodou. Dodržujte naše doporučení a vaše okurky budou zdravé, silné a plodné.

Leave a Response