Zahrada

Kdy kopat brambory? Takto je můžete udržet v dobrém stavu až rok

60views

Kdy je správný čas kopat? Na správný čas sklizně brambor má vliv několik faktorů – především vybraná odrůda, počasí a podmínky pěstování. Ranou zeleninu, tedy velmi chutné mladé brambory, lze použít pouze k běžné konzumaci. Pozdní odrůdy jsou naopak vhodné k dlouhodobému skladování jako zimní zásoby. Kdy by měly být vykopány? Jak brambory skladovat, aby se nezkazily? Vysvětlujeme.

Kdy kopat brambory?

Je těžké si představit polskou kuchyni bez brambor. Přestože je tato zelenina k dostání v každém obchodě, mnoho zahrádkářů se rozhodne ji pěstovat na vlastních záhonech. Na pozemku můžeme pěstovat různé odrůdy brambor, které mohou být rané, polorané i pozdní. Zvolený druh určuje způsob jejich použití. Rané brambory, ceněné mladé brambory, se konzumují ihned po sklizni, protože se špatně skladují. Chuť mladých hlíz se dá vychutnat relativně krátkou dobu, zatímco pozdní odrůdy lze při správném skladování používat až rok.

Odrůda také ovlivňuje, kdy brambory vykopávat. Jednotlivé druhy této zeleniny se liší dobou sklizně. Nové brambory, které jsme zasadili v dubnu, jsou obvykle připraveny k zarytí červen (přibližně 60 dní po založení plodiny) – na začátku nebo na konci tohoto měsíce v závislosti na podmínkách pěstování a počasí v roce. V případě pozdních odrůd si musíme ještě chvíli počkat. Sběr hlíz pro skladování se obvykle provádí v září až říjen.

Jak poznáme, že pozdní brambory jsou připraveny k vydlabání? Koncem srpna pozor na skvrny, které začnou žloutnout a vadnou. Poté je seřízneme nízko a hlízy necháme ještě dva týdny v zemi. Pak začneme kopat za slunečného, ​​teplého a bezdeštivého dne. Chcete-li zkontrolovat, zda jsou brambory definitivně připraveny ke sklizni, můžete vykopat několik rostlin a zjistit, zda se slupka na hlízách loupe.

Jak skladujete brambory?

Brambory vykopané koncem léta nebo začátkem podzimu necháme na poli na slunci 2–3 hodiny uschnout. Je to důležitý krok, protože na vlhké zelenině by se během skladování mohla vytvořit plíseň. V dalším kroku posoudíme stav hlíz. Ty, které byly poškozeny při kopání nebo vykazují známky onemocnění, musí být vyřazeny. Ke skladování lze použít pouze brambory zralé, pevné, zdravé a očištěné od přebytečné zeminy (nesmí se však umývat).

Jak brambory skladovat, aby se až rok nezkazily? Po výběru je přemístíme do tmavé místnosti s teplotou 7-10 °C a vlhkostí vzduchu přibližně 90 %. Nejvhodnějším místem pro uskladnění brambor bývá sklep nebo garáž. Hlízy by měly být skladovány v nádobě, plátěné tašce nebo síti – nikdy ve fóliiprotože musí být vzduchotěsné.

Přestože by se po celou dobu skladování brambor neměly měnit podmínky v místnosti, ne vždy je to možné. Pokud tedy teplota ve sklepě nebo garáži stoupne, musíme místnost vyvětrat. V zimě, když je tam příliš chladno, můžeme uskladněné brambory přikrýt kartonem nebo starou látkou. Krabičku nebo sáček položte na polystyrenovou desku, aby byly brambory zespodu chráněny.

Leave a Response