Zahrada

Stačí ji nalít na plevel a bez námahy zmizí. Koupíte to všude

61views

Vyčnívají i z těch nejmenších mezer a působí zanedbaným dojmem. Plevel na dlažbě a zahradních cestách je nejen estetickým problémem, ale také reálnou hrozbou pro strukturu cesty. Nejrozšířenější druhy se silným kořenovým balem jsou schopny ničit položené konstrukce a tím nás vystavovat zátěži. Jak se zbavit sebevražedných atentátníků ze zahradních cest? Kamarád navrhl dva způsoby: jeden bez námahy bojuje s plevelem, druhý dokazuje, že neexistuje plevel, který by se nedal odstranit.

Plevel na dlažbě a zahradních cestách

Zahradní cesty a uličky lze položit přírodními nebo syntetickými materiály, které dokonale imitují různé materiály. Jejich estetika koresponduje se stylem daného prostoru a zelenými kompozicemi, díky nimž je celá aranžmá ucelená. Důležitá je také funkčnost, protože každá pěšina, ulička, přístup nebo příjezdová cesta má svůj specifický účel. Plevel prorůstající mezi obklady či dlažebními kostkami není jen vizuálním problémem, ale také hrozbou pro odolnost a tím i funkčnost těchto architektonických prvků.

Silný, dlouhý a rychle rostoucí kořeny divokých rostlin jsou schopny pronikat trhlinami, trhají je a vedou k nerovnostem, někdy až praskání měkčích materiálů. Proto je tak důležité zbavit se plevele. Nejjednodušší, ale zdaleka ne nejúčinnější metoda je vytáhnout je ručně pomocí vhodného zahradního nářadí.

Bohužel mnoho druhů má tak silné kořeny, že pokud se je pokusíte vytrhnout nebo úplně vytrhnout, nakonec rozbijete kořenový bal a v půdě zůstane velký kus. Od něj dovnitř v krátké době vyroste nový plevel a všechna namáhavá práce začíná znovu. Které plevele se na silnicích objevují nejčastěji? Mezery mezi obklady, dlažbou nebo jiným materiálem vyplňují převážně jednoděložné a dvouděložné plevele:

  • tráva na gauči,
  • zlatobýl,
  • pampelišky,
  • bodláky,
  • různé druhy trav s vlastním pohonem.

Ruční pletí neúspěšná může být i na dlažbě a nepravidelně tvarovaných cestách v zahradě. Jednotlivé rostliny se vám podaří vytrhávat z četných štěrbin, ale když je více plevele a materiál cest je náročnější na fantazii, utká to nekonečný příběh.

Naštěstí na nedávném přídělovém setkání ROD se starší přítel zahradník podělil o několik jednoduchých a účinných způsobů, jak se zbavit nežádoucích rostlin. plevel, který se tu a tam objeví na chodníky a cesty v zahradě, odstraňuje pomocí domácího prostředku, který funguje stejně dobře jako zahradní chemie. Jakmile jsem se o tom dozvěděl, okamžitě jsem se rozhodl to vyzkoušet.

Žádné tahání, žádné zalévání – dobrý způsob, jak bojovat s plevelem

Na hubení plevele na zahradních cestách a alejích jsem již používal různé přípravky. Domácí lihový roztok pro postřik pomohl, ale jen na chvíli. Všiml jsem si, že plevel stále roste, i když trochu slabší. Vzhledem k neustálému větru na mé zahradě, která se nachází na malém kopci, je však postřik silnými látkami pro ostatní rostliny skutečným nebezpečím. Nemohu ovládat postřik na konkrétní plochu, tak jsem raději našel jinou metodu, která by fungovala přímo na volně žijící druhy, než poškodí nově položenou dlažbu a desky.

Metoda zmiňovaná kamarádkou spočívá v použití známé kuchyňské ingredience – jedlé sody. O tom, že dokáže účinně pálit plevel, jste už jistě slyšeli mnohokrát. Existuje však způsob, jak jeho účinek zvýšit a léčbu zefektivnit.

  • Jedlá soda a vroucí voda na plevel

Pokud si chcete vyčistit cestu hlubokým spálením kořenů neustále vytlačujícího plevele, posypte rostliny jedlou sodou a poté zalijte vařící vodou. Tímto způsobem se prostředek vsákne do země a pronikne hluboko a ničí kořeny.

Některé druhy jsou bohužel vůči jedlé sodě extrémně odolné a já s nimi neustále bojuji a snažím se je i tak vytáhnout za kořeny. Protože můj přítel navrhl jiný dobrý způsob, jak se vypořádat s plevelem, netahám jejich ale zalévám…. bělidlo.

Tento mocný prostředek, který mám ve své prádelně, mi umožňuje spálit volně rostoucí plevel vcelku, aniž bych nechal jediný kořen, který by se odrazil zpět. Buďte s ní ale opatrní, stejně jako se zahradní chemií.

Nepoužívejte bělidlo, pokud vaše cesta vede přes zeleninovou zahradu nebo vedle květinového záhonu. Nepoužívejte bělidlo, i když byla vaše cesta dlážděna barevnými dlažebními kostkami nebo dekorativními deskami – mohlo by je odbarvit a trvale poškodit estetický vzhled. Nic jiného nefunguje a typ materiálu použitého na vaší zahradě umožňuje opravdu silné účinné látky? Potom večer zaplavte plevel bělidlem a počkat do rána. Poté můžete zbytky rostlin odstranit, alej vyčistit a zbytky látky naředit opláchnutím místa vodou, jako při vydatnější zálivce.

Leave a Response