Blog

To je důvod, proč byste měli rajčata skladovat stopkou dolů

63views

Většina lidí slyšela, že je lepší skladovat rajčata mimo lednici, aby vydržela déle chutná a čerstvá. Ale to není vše. Stačí další malá změna návyků, abyste si mohli déle užívat jejich lepší chuť.

Rajčata se rychle kazí. Všechno je to o vodě

Rajčata se skládají z 93 % vody a jejich slupka je velmi tenká. Při každém porušení slupky se do rajčete dostane více vzduchu. Takto může začít hnilobný proces.

Když oloupeme stopku, nalámeme slupku rajčete. To umožňuje snazší vstup vzduchu. Rajčata se zlomenou stopkou by se proto měla skladovat jinak než ta, která mají ještě stopku celou.

Se stopkou nahoru nebo dolů? Je to velký rozdíl

Kulinářský časopis Cook’s Illustrated provedl experiment. Dvě várky rajčat s ulomenou stopkou nechal několik dní v kuchyni při pokojové teplotě: jednu položil stopkou nahoru, druhou vzhůru nohama.

Ukázalo se, že rajčata se stopkou dolů plesniví mnohem pomaleji než rajčata skladovaná naopak.

Proč se to stalo? Je to jednoduché. Skladování rajčat při pokojové teplotě „stopkou“ dolů chrání rajčata o něco lépe a zabraňuje pronikání vzduchu přes odkrytou oblast v blízkosti stopky. Díky tomu vydrží rajčata takto uskladněná déle čerstvá.

Rajčata z lednice nebo v lednici? Na tom se vědci neshodnou

Často také slýcháme radu, že rajčata je lepší skladovat mimo lednici. Na toto téma bylo dokonce provedeno několik vědeckých studií.

Většina vědců zastává názor, že již při teplotách pod 10 stupňů Celsia se v rajčatech začíná tvořit sloučenina (zvaná (Z)-3-hexenal), která je zodpovědná za zhoršení jejich chuti.

Pro zachování chuti je proto opravdu lepší rajčata neskladovat v lednici. Rajčata zůstanou mimo lednici čerstvá kratší dobu, ale to lze napravit tím, že je uložíte stopkou dolů a odstraníte všechny fólie.

Leave a Response