Zahrada

Vyrobte si jednoduchý octový postřik proti plevelu, mšicím, slimákům a dalším škůdcům.

17views

Ocet lze použít k pěstování rostlin a jejich ochraně před chorobami a škůdci. Ocet se vám bude hodit při hubení mšic, plevelů, mravenců a slimáků. K čemu lze ocet na zahradě použít? Přečtěte si o použití octa na zahradě.

Ocet je vlastně vodný roztok kyseliny octové. V kuchyni se používá mimo jiné: jako okyselující koření. Použití octa se rozšiřuje i na pěstování rostlin v domácnosti a na zahradě. K čemu je ocet na zahradě užitečný?

Postřik octem proti škůdcům rostlin

Je důležité si uvědomit, že při hubení škůdců není nutné ničit rostliny. Ocet dokonce ničí i plevele (více o tom níže). Proto byste se měli vyhnout postřiku mladých a křehkých rostlin, jako jsou například sazenice. Ocet je vhodný k použití na mnoho hrnkových rostlin, stromů a keřů.

Pro postřik proti škůdcům je důležité připravit zředěný roztok octa ve správné koncentraci : 1 litr octa smíchat s 10 litry vody. Do připraveného roztoku můžete přidat trochu šedého mýdla – díky tomu přípravek déle vydrží na rostlinách a zůstane na tělech hmyzu a pavoukovců.

Postřik octovým roztokem je dobrým způsobem boje proti mšicím, roztočům a mnoha dalším škůdcům. V boji proti obtížnému hmyzu a háďátkům může pomoci také otírání rostlin hadříkem namočeným v octovém roztoku. Podobným způsobem se někdy používá alkohol.

Ocet na plevel – hubení plevele octem

Dva kuchyňské produkty, které jsou vhodné k hubení plevele, jsou jedlá soda a ocet. První z nich však spíše brzdí růst nových nežádoucích rostlin, zatímco druhý proti nim přímo bojuje.
Nejúčinnější ošetření se provádí lihovým octem, který je poměrně levný a silně okyselený . Nejlépe je použít jej zředěný vodou (2 litry octa na 1 litr vody).

Stříká se na rostliny a na povrch, kde se nacházejí kořeny. Při odstraňování plevele na tvrdých površích, například ve škvírách v dlažebních deskách, je vhodné předem provést zkoušku. Tvrdým materiálům, ze kterých je povrch vyroben, by ocet neměl ublížit, ale nelze to zcela vyloučit.

Ocet na okyselení půdy

Okyselující hnojiva a kyselá rašelina jsou vhodné pro okyselení půdy, ve které již rostou rostliny. Další, méně známou metodou je okyselení půdy octem. Ocet se smíchá s vodou v poměru 1:8 (1 litr octa na 8 litrů vody). Půdu je třeba hojně zalévat. Je vhodné kontrolovat pH půdy každých několik dní (na několika vzorcích). Postup může být nutné opakovat.

Rostliny by se měly vysazovat/sázet až 3-4 týdny po poslední zálivce octovým roztokem. Metoda je provizorní a bohužel neexistují přesné normy ani stanovené dávky. Roztok může být prospěšný na menší ploše, například pro kontejnerové rostliny. Ve větším měřítku může být problémem rentabilita.

Leave a Response