Zahrada

Tuto rostlinu zná málokdo, ale stojí za to ji vysévat. Je to lék zevně i vnitřně

29views

Uzavírá žíly a stimuluje tvorbu červených krvinek, a to nejsou její jediné výhody. Rostlina má mnoho zdraví prospěšných vlastností a je také velmi chutná. Navíc se snadno pěstuje.

Nepotřebuje speciální polohu, nepotřebuje pravidelnou péči. Roste doslova sama, jediné, co potřebuje, je voda. Ze zeleniny lze připravit mnoho chutných pokrmů.

Co zasít v březnu?

Na jaře obvykle začínáme připravovat sazenice a půdu pro výsadbu. Některé druhy zeleniny však můžeme vysévat přímo do půdy již v březnu. Patří mezi ně rané odrůdy ředkviček, mrkev, špenát, kopr, bob, hrách a petržel.

Nezapomeňte v březnu vysévat plodiny, které budete později přidávat do salátů, hlavních jídel a polévek. Ocení je zejména ti, kteří trpí únavou a cévními a oběhovými chorobami. Co zasít v březnu?

Tuto rostlinu by měl mít na zahradě každý

Sukulent vysévejte v březnu, nejpozději na začátku dubna. Sklizeň pak máme po dvou měsících. Rostlina vysetá v srpnu vyklíčí až v následujícím roce. Šťovík roste dobře v každé půdě a na každém místě. Lze jej vysévat společně s jinou zeleninou nebo na záhony.

Jediným požadavkem je přísun vody. Pokud chcete mít bohatou úrodu, musí být půda neustále vlhká. Šťovík je odolný vůči mrazu, takže není třeba ho po nočním poklesu teploty znovu vysévat.

Šťovík – účinky a kontraindikace

Šťovík je skvělým prostředkem k doplnění nedostatků v těle. Je bohatým zdrojem rutinu a železa. Tyto látky podporují celý cévní a oběhový systém. Doporučuje se proto zejména lidem s nízkou hladinou hemoglobinu, chudokrevností a osobám se sklonem k praskání cév a křečovým žilám.

Šťovík má také protizánětlivé účinky, posiluje imunitu a podporuje organismus proti nachlazení nebo chřipce. Díky vysokému obsahu flavonoidů působí antioxidačně, a tedy protirakovinně.

Šťovík neboli kobia je skvělým lékem na všechny gastrointestinální problémy. Sušená semena stačí zalít vroucí vodou. Nálev zmírňuje bolesti břicha, jaterní koliky a na čas potlačuje průjem. Semena šťovíku sbírejte na loukách daleko od silnic, aby nebyla znečištěna výfukovými plyny.

Ne každý však může šťovík jíst. Lidé s dnou a zvýšenou hladinou šťavelanů by se měli šťovíku vyhýbat, protože příznaky jen zhoršuje.

Leave a Response