Zahrada

Nevysazujte ji na zahradě. Přitahuje klíšťata a nebezpečné škůdce

15views

Stále delší dny a rostoucí teploty předznamenávají začátek jara. Na stromech se objevují první pupeny a tráva se začíná zelenat. Znamená to však také návrat komárů, černých much a nenáviděných klíšťat.

Často si neuvědomujeme, že některé rostliny na našich zahradách klíšťata opravdu milují. Zkontrolujte, zda na vaší zahradě není království pavoukovců.

První letošní útok klíšťat

Venku se otepluje, což znamená, že se pomalu probouzí i hmyz. V některých oblastech Slovenska už klíšťata zaútočila. Brzy se objeví i na našich zahradách.

Někdy si myslíme, že klíšťata se vyskytují pouze v lesích a na loukách. To je však omyl, protože tito parazité žijí i v parcích a zahradách. Některé rostliny navíc pavoukovce přitahují.

Klíšťata přenášejí nebezpečné nemoci a mohou se skrývat v různých zákoutích našeho pozemku. Dávejte pozor, abyste na své zahradě nevytvořili ideální podmínky pro pavoukovce. Pokud nechcete být napadeni klíšťaty, vyhněte se těmto rostlinám ve větším množství.
Rostliny, které přitahují klíšťata

Klíšťatům se nejlépe daří na loukách. Navzdory tomu, co si možná myslíte, na nás nečekají ve větvích stromů, ale schovávají se mezi stébly trávy. Některé rostliny vytvářejí pro tyto parazity ideální podmínky.

Klíšťata milují kapradiny. Pokud jich máte na zahradě hodně, vytváříte pro klíšťata ideální podmínky. Jediným způsobem, jak tyto parazity ze zahrady vyhnat, je kapradí pravidelně stříhat.

Klíšťata se navíc cítí dobře mezi listy břečťanu. Přitahují je také vysoké trávy. Dávejte si na ně na zahradě pozor. Můžete také myslet na rostliny, které pavouci nemají rádi.

Tyto rostliny klíšťata nesnášejí

Na zahradě můžeme vysadit rostliny, které klíšťata nemají ráda. Dobrým tipem je levandule, která zažene roztoče a přiláká na zahradu včely a motýly, aby opylovali rostliny na záhonech.

Klíšťata také nesnášejí vůni česneku a rozmarýnu. Ze zahrady je vyžene také eukalyptus. Pokud máte na pozemku kapradiny nebo květinové louky, myslete také na rostliny, které klíšťata odradí.

Leave a Response