Zahrada

Máte také problém s větvemi jako většina Slováků? Víme, jak vám pomoci

34views

Větve sousedních stromů nebo keřů zasahují na náš pozemek – to je zcela běžné. Můžeme je prostě uříznout, pokud nám vadí? Máme na to právo? Jak blízko sousedova pozemku by měly být stromy a keře vysazeny?

Větve souseda padají na náš pozemek – to je častý případ.

Výsadba stromů a keřů v těsné blízkosti plotu, téměř na hranici se sousedním pozemkem, není bohužel neobvyklá. Takové pohledy se ostatně vyskytují téměř na každé zahradě. Problém nastává, když dotyčný strom nebo keř dosáhne značné velikosti, nadměrně zastíní zahradu nebo jeho větve (či kořeny) jinak překážejí, co pak dělat? Jaká máme práva?

Nejlepší je samozřejmě vždycky promluvit si se sousedem. Mnoho věcí lze vyřešit smírně, místo abyste se hned pustili do boje nebo podnikli oficiální kroky – označení děla s nápisem „mám právo“. Bohužel ne vždy je to možné, zejména pokud máte co do činění s nepříjemnou, konfliktní osobou, která jde proti proudu. Pak se opravdu vyplatí znát svá práva a jednat podle pravidel.

Uříznutí sousedovy větve na mém pozemku – posloupnost úkonů

Odpověď naleznete v ustanoveních občanského zákoníku. Proto zejména nesmí… odstraňovat kořeny stromů ze svého pozemku nebo odstraňovat větve stromů přesahující na jeho pozemek nepřiměřeným způsobem nebo v nevhodnou roční dobu.

Opačný výklad lze ustálit tak, že pokud větve přesahují na sousední pozemek, je vlastník tohoto pozemku oprávněn větve a kořeny odstranit, musí tak však učinit ohleduplným způsobem a ve vhodnou roční dobu.

Nevhodnost doby je dána vegetačním obdobím. Za šetrný zásah je třeba považovat takový, který je přiměřený k odstranění rušivého vlivu. Je třeba zohlednit druh stromu, zásah musí být šetrný a takový, aby bylo dosaženo účelu, ale nesmí způsobit větší škody, než by bylo pravděpodobné. Nejlepší je dohodnout se se sousedem a postupovat společně, ve spolupráci.

V této souvislosti lze odkázat také na zákon č. 543/2002 Sb. o ochraně přírody a krajiny a vyhlášku Ministerstva životního prostředí Slovenské republiky č. 24/2003 Sb. kterou se provádí zákon č. 543/2002 Sb. o ochraně přírody a krajiny. Podle § 17 odst. 5 vyhlášky Řez živých větví listnatých dřevin o průměru větším než 5 cm se provádí ve vegetačním období. od 1. dubna do 30. září, zejména v jeho první polovině, s výjimkou období tvorby nových listů. Tento řez lze provádět v mimovegetačním období pouze v případech řezu plodných ovocných stromů nebo v případech bezprostředního ohrožení lidského zdraví či života nebo vzniku značných škod na majetku.

Co máme dělat, když sousedův vzrostlý strom zastiňuje naši zahradu?

Pokud větve nelze odstranit svépomocí, protože jsou příliš vysoké, a strom rostoucí na sousedově pozemku způsobuje výrazné zastínění naší zahrady, můžete se odvolat. Vlastník nemovitosti je podle jejího obsahu povinen zdržet se činností, které by rušily užívání sousedních nemovitostí nad míru přiměřenou průměrnému stavu vyplývajícímu ze sociálně-ekonomického určení nemovitosti a místních podmínek. To zahrnuje mimo jiné: stínění jiných nemovitostí.

V takovém případě, pokud soused strom sám nepokácí, můžete podat žalobu k soudu, jejímž výsledkem bude nařízení pokácení stromu. To je samozřejmě konečné řešení. Možná v takovém případě stačí ořezat větve tak, aby strom přestal působit problémy. Z pohledu milovníka rostlin a zahrad je to optimální přístup. Příliš mnoho stromů na venkově, zejména ve městech, je pokáceno bez dostatečně pádných důvodů.

Jak blízko sousedova pozemku by měly být stromy a keře vysazovány?

Občanské právo nestanoví, jak daleko od hranice pozemku by měly být stromy a keře vysazeny . Proto vzniká mnoho problémů. Lidé bez fantazie vysazují stromy a keře příliš blízko, aniž by brali v úvahu, že se jedná o skupiny rostlin, které výrazně rostou, mohou stínit sousedův pozemek, poškodit plot nebo dokonce způsobit nadzvednutí kořenů chodníků a cest na zahradě.

Zdravý rozum (i judikatura) doporučuje dodržovat minimální odstup:

  • 1 m od hranice pozemku v případě nízkých keřů,
  • nejméně 2 m v případě vysokých keřů a nízkých stromů,
  • a při výsadbě ořešáků, vysokých třešní nebo jiných vysokých rozložitých stromů dokonce 5 metrů.

Leave a Response