Zahrada

Lepší zahrádkáři vyrábějí horký kompost. Takto ho vyrobíte

19views

Kompost je jedním z nejlepších hnojiv pro zahradu. Lze ho použít k výživě květinových záhonů, ovocných stromů a dokonce i okrasných rostlin a živých plotů. Je plný cenných živin. Jak ho připravit před výsadbou prvních rostlin?

Horký kompost si můžete připravit hned. Bude připraven za několik dní. Důležité je dodržet správný poměr a vybrat správné ingredience.

Co je to horký kompost?

Kompost je jednou z nejlepších forem hnojení půdy. Proto se mnoho lidí rozhodlo připravit si místo pro organický odpad na vlastní zahradě. Tradiční způsob kompostování je však opravdu zdlouhavý.

Kompostování za studena je velmi účinné, ale na hnojivo si musíme počkat několik měsíců. Alternativou by mohl být horký kompost, kterým lze záhony pohnojit mnohem rychleji.

Horký kompost vzniká intenzivní aerobní fermentací. Vyrábí se kompostováním při zvýšených teplotách v kompostárně. I zde jsou důležité správné přísady. Jak takové hnojivo připravíte během několika dní?

Jak připravit horký kompost?

Horký kompost se stejně jako studený kompost skládá z rostlinného odpadu a strukturního materiálu. Touto metodou můžeme opravdu rychle vyrobit dřevem vonící mulč a objemné hnojivo.

Při výrobě horkého kompostu musíme zachovat správný poměr mezi uhlíkem a dusíkem. Abychom toho dosáhli, musíme správně nastavit poměr jednotlivých složek. Nejprve musíme shromáždit následující složky:

  • ⅓ hnoje;
  • ⅓ uhlíku – lepenkové krabice, kartony od vajec, sláma a dřevěný popel;
  • ⅓ dusíkaté suroviny – rostlinný materiál, jako je čerstvě posečená tráva, rostlinný kuchyňský odpad, vaječné skořápky nebo kávová sedlina.

Jak uspořádáme jednotlivé vrstvy kompostu?

Kromě správného poměru musíme kompost správně rozvrstvit. V případě horkého kompostu stačí vytvořit hromadu, protože hnojivo se stejně brzy spotřebuje.

Vrstvy vrstvíme střídavě, začínáme uhlíkatým materiálem. Poté navršte dusíkatý materiál a nakonec hnůj. Vrstvy vršte na sebe, dokud vám nedojde materiál.

Po 4 dnech můžeme změřit teplotu a poté kompost otočit. Od té doby vše obracíme každé 2 dny, dokud není proces kompostování dokončen. Po 4 týdnech bude připraven k použití.

Leave a Response