Zahrada

Chcete mít bohatou úrodu bylinek? Tyto čtyři kroky jsou vše, co potřebujete

15views

Chuť, vůně a léčivé účinky čerstvých bylinek jsou mnohem výraznější než sušených, o tom není pochyb. Proto neváhejte a vytvořte si vlastní bylinkovou zahrádku na balkoně, v bytě nebo na zahradě. Pěstování bylinek doma je snadné a zvládne ho i úplný začátečník. Stačí jen správný přístup, který si vysvětlíme v následujících řádcích.

Sazenice, květináče, zemina

Pěstování bylinek doma ze semínek je poměrně náročné, proto si jako začátečníci kupte předpěstované sazenice v zahradnictví. Poté si vyberte vhodnou nádobu pro pěstování. Existuje neuvěřitelné množství květináčů na bylinky pro domácnost, ale nezapomeňte, že musí poskytovat rostlinám dostatek prostoru a také mít odtokový otvor.

Na jižní strany vybírejte květináče světlých barev, aby je slunce zbytečně nepřehřívalo. Nakonec si pořiďte speciální pěstební médium pro bylinky, aby měly dostatek živin.

Zasaďte strom. Tedy bylinky.

Na dně květináče vytvořte drenážní vrstvu z hrubého písku, oblázků nebo keramických střepů, aby kořeny neodumíraly. Poté květináč naplňte zeminou (substrátem) do ⅓ výšky květináče, umístěte do něj sazeničku a po stranách doplňte. Zeminu lehce přitlačte.

Nebojte se kombinovat bylinky v květináči

Samozřejmě pouze v případě, že mají stejné nároky na pěstování.

Hodí se k sobě:

  • bazalka a majoránka
  • petržel, pažitka, kopr,
  • oregano, rozmarýn, tymián, estragon.

Naproti tomu máta a meduňka vyžadují vždy samostatný květináč. Mají příliš expanzivní kořeny.

Péče o bylinky

Zalévejte častěji po menších dávkách, nikoli „jednou a důkladně“. Místo zalévání rostliny občas postříkejte rozprašovačem, abyste je zbavili prachu. Bylinky pravidelně prořezávejte. Jak vidíte, bylinky, stejně jako princezna Zubejda, potřebují tři jednoduché věci: světlo, vzduch a lásku. A také živiny, i když ne chléb s máslem jako princezna.

Dejte jim je a ony se vám bohatě odmění. Pak můžete svou pěstitelskou kariéru posunout o krok dál a zkusit pěstovat bylinky ze semínek nebo se vrhnout na hydroponické či aeroponické systémy.

TIP: Některé byliny podporují zdravé trávení, jiné detoxikují organismus, další pomáhají při hubnutí.

Leave a Response