Zahrada

Posekání trávníku – kdy a jak? Slavný trik pro krásný koberec na zahradě

14views

Broušení trávníku – proč se provádí a co obnáší? Je třeba vědět, že kromě vertikutace, provzdušňování a hnojení patří broušení trávníku k základním postupům péče o trávník a má vliv na lepší množení trávy a zlepšuje vlastnosti půdy. Kdy trávník posypat pískem a jakým pískem? Jak často můžete trávník posypat pískem?

Broušení trávníku – proč se provádí? Pomůže broušení trávníku?

Pokud jde o péči o trávník, obvykle se zaměřujeme především na hrabání, zalévání, sekání a hnojení. O něco méně často trávník brousíme. Toto ošetření je přitom velmi užitečné, protože zlepšuje (kypří) strukturu půdy, což má vliv na její provzdušnění a vytváří příznivější podmínky pro rozmnožování a vývoj trávy.

Písek navíc zvyšuje propustnost substrátu (zejména jílovité nebo zhutnělé půdy, např. po zimě), díky čemuž půda lépe absorbuje vodu a zabraňuje tvorbě kaluží na trávníku. Zároveň zlepšujeme vstřebávání hnojiv používaných k hnojení trávníku, která jsou lépe a rychleji absorbována kořenovým systémem trávy.

Pískování trávníku má také praktické a estetické výhody – vrstva rozprostřeného písku může zakrýt nerovnosti nebo prohlubně, které se na povrchu trávníku vytvoří.

Kdy a jak posekat trávník?

Vzhledem k tomu, že broušení trávníku je určeno především ke zlepšení půdních podmínek, je nejlepší jej kombinovat s provzdušňováním půdy. Tato ošetření se obvykle provádějí na jaře, kdy se trávník vzpamatovává ze zimy.

Díky tomu se písek rovnoměrně rozprostře po trávníku a okamžitě pronikne do otvorů v půdě, které vznikly provzdušněním. Hnojení pak bude snazší a účinnější (po zapískování a hnojení trávník zalijte).

Z těchto důvodů je nejlepší provést tato ošetření komplexně na jaře. Ideální termín však neexistuje a pískování lze provádět i jindy nebo dokonce několikrát za sezónu – písek trávě neublíží a může pouze zlepšit podmínky pro její vývoj (zejména na těžkých půdách).

Jaký písek zvolit a kolik ho použít na pískování trávníku?

Obvykle se doporučuje, aby písek používaný k broušení trávníku měl zrnitost mezi 0,5 a 1 mm – nejlepší je tzv. přírodní říční písek. Mohou to být také všechny druhy směsí na bázi křemičitého písku, které jsou komerčně dostupné a mohou navíc obsahovat různé druhy přísad, které zlepšují vývoj trávy (např. mikroprvky , křída).

Můžete si také připravit vlastní pískovou směs z jakéhokoli dostupného suchého písku a smíchat ji např. s jemnou rašelinou nebo jednoduše se zahradní zeminou (v závislosti na kvalitě substrátu).

Leave a Response