Zahrada

Každý lepší zahrádkář ví, co dát pod maliny, aby byla úroda co nejlepší.

23views

Maliny jsou jedním z nejznámějších a nejchutnějších slovenských druhů ovoce. Každý zahrádkář má na zahradě alespoň jeden malinový keř. Pěstování malin není nijak zvlášť náročné, a proto jsou oblíbené i mezi amatéry. Stále však existuje mnoho lidí, kteří nevědí, jak plně využít potenciál tohoto ovoce při domácím pěstování.

Místo nákupu malin v supermarketu je dobré vysadit si jeden keřík na vlastní zahradě. Při správné péči bude dokonce plodit sladké a velké plody. Aby se tak stalo, je dobré malinám dopřát domácí hnojivo. Jak ho vyrobit? Potřebujete jen jeden kus odpadu, příště ho nevyhazujte, ale pohnojte jím své maliny.

O maliny se mohou starat i amatéři

Jaro je již v plném proudu. Toto roční období je ideální pro výsadbu malin. První sklizeň můžete očekávat později v průběhu roku, v létě a na podzim, takže se nevyplatí déle čekat. Pokud se chystáte vysadit keř na zahradě, ujistěte se, že půda je mírně kyselá (asi 5,5 – 6,5 pH), úrodná a mírně vlhká. Optimální hloubka výsadby je 15 centimetrů. Měly by být na vzdušném místě, ale chráněné před silnými větry z druhé strany. Pokud malinám poskytnete správné podmínky pro pěstování, máte již napůl cesty k úspěchu.

Péče o maliny není složitá, ale je třeba dodržovat několik pravidel, abyste se mohli těšit z bohaté a chutné úrody. Klíčem k celému procesu je zalévání a hnojení. Aby keře plodily, potřebují od května do září dostatek vody, ale je třeba dbát na to, aby nebyly přemokřené. Dalším důležitým postupem údržby je hnojení. Na trhu je k dispozici široká škála směsí na podporu růstu rostlin, ale která bude pro maliny nejlepší? Je pravděpodobné, že už nějakou doma máte!

Jak hnojit maliny?

S hnojením malin můžeme začít ještě před výsadbou keřů, protože půda bohatá na živiny zajistí správný a rychlý růst rostliny. Kromě toho učiní rostlinu odolnější vůči chorobám a zajistí, že plody, které se brzy objeví, budou pevné a sladké. Jaké hnojivo zvolit pro maliny? Na jaře a začátkem léta se vyplatí vsadit na dusíkaté směsi.

Hnojiva bohatá na dusík stimulují rychlejší růst malinových keřů. Dusík však musí do půdy uvolňovat postupně, jinak hrozí úhyn rostlin, čemuž se každý zahradník raději vyhne. Ukazuje se, že na to jsou obzvláště náchylné mladé keře, které ještě neměly čas vytvořit rozsáhlou kořenovou síť. Existuje však jeden ideální přípravek, který malinám dodá potřebné živiny, aniž by je ohrozil. A co víc, je pravděpodobné, že ho už máte v kuchyni. Místo toho, abyste běželi do obchodu, podívejte se do kávovaru.

Nejlepší způsob hnojení malin

Jak již víme, malinám se nejlépe daří v mírně kyselé půdě. Kávová sedlina okyseluje půdu díky přítomnosti draslíku, hořčíku a dusíku. Tyto sloučeniny se pomalu uvolňují do půdy, čímž ji hnojí a zabraňují odumírání keřů. Stačí se podívat do kávovaru a vyndat kávovou sedlinu. Důležité je, aby nebyly předtím oslazené nebo namočené v mléce, takže odpad z vašeho ranního latté nebude vhodný.

Černou kávovou sedlinu nebo kávovou sedlinu z espressa zamíchejte do půdy nebo ji vysypte přímo na zem. Takto hnojte na jaře a přihnojujte jednou týdně. Kávová sedlina je vhodná i pro další rostliny z čeledi bobovitých.

Leave a Response