Zahrada

Rostlina s božskými účinky, snižuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi

24views

Kopr se v lidovém léčitelství používá od starověku. A není divu, jeho účinky jsou ohromující. Chrání srdce, mozek a kosti, napomáhá trávení a hubnutí.
Kopr je rostlina, která se již po staletí používá v kuchyni a lidovém léčitelství, zejména k léčbě kojeneckých kolik, zažívacích potíží a na podporu kojení.

Odborníci z renomovaného zdravotnického webu Healthline připomínají, že v posledních letech byly pozitivní účinky kopru podrobeny vědeckému zkoumání a ukázalo se, že by mohl mít dobrý vliv i na jiné a závažnější zdravotní potíže, včetně vysokého krevního tlaku nebo cukru v krvi, nebo na podporu kardiovaskulárního zdraví.

Kopr má pozitivní účinky na mozek i srdce

Kopr je také užitečný při trávení nebo jako prostředek k redukci celulitidy a podpoře hubnutí. Jak ale vysvětluje doktorka Dany P. Baby, jeho účinky sahají mnohem dál.

Díky vysokému obsahu flavonoidů má ochranný účinek na srdce a studie na zvířatech navíc naznačují, že koprový extrakt může mít pozitivní vliv i na snižování hladiny cholesterolu a triglyceridů. Kromě toho také snižuje hladinu cukru v krvi a krevní tlak.

Výtažky z kopru jsou rovněž spojovány s protirakovinnými účinky. Mohou pomáhat při prevenci a léčbě rakoviny plic, prsu a tlustého střeva. Konzumace kopru prospívá také mozku a kostem. Kromě toho kopr zmírňuje menstruační křeče, zlepšuje kompenzaci cukrovky 2. typu a má antibakteriální, antivirové a protiplísňové účinky.

Zařadit kopr do svého jídelníčku je až směšně snadné

Kromě obligátních koprových okurek a koktejlů je kopr skvělý také v salátech, slaném pečivu a polévkách. Skvěle oživí pečené brambory nebo maso a je výbornou přísadou do jogurtu nebo dipů. Hodí se také do marinád a samozřejmě k vaření zeleniny.

Pokud jde o skladování čerstvého kopru, měli byste listy nejprve lehce postříkat vodou a volně zabalit do papírové utěrky. Poté je vložte do uzavíratelného plastového sáčku a můžete je bezpečně skladovat v lednici po dobu jednoho týdne. Kopr můžete samozřejmě také zmrazit, ale ztratíte tím část živin.

Leave a Response