Zahrada

Kdy zasít rajčata? Pozor, před tímto datem vám dochází čas.

21views

Pokud se chystáte vysévat rajčata, je nejlepší to udělat nyní. Čas se pomalu krátí a na péči o rostliny zbývá už jen několik dní. Do kdy a jak můžete zasít rajčata, abyste měli bohatou úrodu?

Jak můžete zasít rajčata?

Výsev rajčat není to nejtěžší, co můžete na zahradě udělat. Stačí se jen vhodně připravit. Sazenice můžete umístit do květináče, truhlíku nebo dokonce do skleníku, který naplníte úrodnou, nejlépe kompostovou zeminou.

Dbejte na to, aby místo, kam rajčata sázíte, mělo dostatek slunečního světla. Sazenice umístěte do půdy do hloubky maximálně jednoho centimetru. Můžete to udělat dvěma různými způsoby: bodově nebo házením.

První způsob spočívá v tom, že každou sazeničku vyséváte zvlášť, do jamky vytvořené klacíkem nebo prstem. Tento způsob je vhodný, pokud plánujete malý počet sazenic. Metoda výsevu naopak spočívá v tom, že se semínka vysévají řídce, asi 3 cm od sebe. Poté je zasypte zeminou.

Jak semena rajčat klíčí?

Další fází je klíčení, které může trvat 5 až 10 dní. Aby vše proběhlo v pořádku, je nezbytná také správná teplota, která by se měla do vyklíčení pohybovat mezi 20 a 24 stupni Celsia a po vyklíčení kolem 16 až 20 stupňů.

Bohužel ne vždy je možné okolní teplotu po vzejití snížit. Pro vývoj rostliny je to však velmi důležité, protože nižší teplota a dostatek slunečního světla ji činí vitálnější a silnější.

Kdy je správná doba pro výsev rajčat?

Protože teplota a sluneční svit hrají při výsadbě rajčat velmi důležitou roli, je třeba ji provést ve správný čas pro rostlinu. Nejlepší je vysévat semínka v březnu, ale můžete tak činit pouze do 15. dubna. Na zahradě tedy zbývají na tuto činnost dva týdny.

Pokud jsou sazenice rajčat příliš chladné, začnou fialovět. To znamená, že naše rostliny nepřijímají fosfor. Jakmile se teplota vzduchu zvýší, vše se vrátí do normálu.

Leave a Response