Zahrada

Chcete se rozloučit s mšicemi? Stačí vám k tomu domácí postřik z octa a česneku.

21views

Mšice jsou velmi nepříjemní a běžní škůdci rostlin. Každoročně se objevují ve velkém množství a nejsou nevybíravé – najdeme je na okrasných, zeleninových i ovocných rostlinách. Naštěstí se s nimi lze poměrně snadno vypořádat . Stačí k tomu jednoduché ingredience, které má většina z nás doma – česnek a ocet. Přečtěte si účinnou metodu na mšice , která vám pomůže rychle se těchto škůdců zbavit!

Jak poznat mšice?

Mšice jsou malé ploché hlístice s délkou těla 2 až 5 mm. Jejich tělo je měkké a jemné a bříško je zakončeno špičatým ocáskem. Vyskytují se v bezkřídlé i okřídlené formě. Mohou být zelené, žluté, bílé, šedé, černé, hnědé, růžové nebo oranžové.

Mšice obvykle žijí na mladých listech, koncích výhonů a květních pupenech . Vysávají z rostlin mízu, oslabují jejich růst a způsobují deformaci výhonů, listů a květů. Ještě horší je, že pokrývají rostliny lepkavým výměškem zvaným medovice, na kterém se snadno množí plísně. Mšice mohou také přenášet viry. Není tedy pochyb o tom, že s nimi musíme bojovat.

Postřik proti mšicím česnekovým

Česnek je zahrádkáři velmi ceněn pro své fungicidní a baktericidní vlastnosti a silný zápach, který hmyz nesnáší. Přípravky z česneku pomáhají předcházet chorobám rostlin a bojovat proti mnoha škůdcům, včetně mšic.

Tuto osvědčenou a účinnou metodu boje proti mšicím můžeme použít kdykoli, kdy se se škůdci na rostlinách setkáme. Česnek je běžně dostupný a příprava přípravku na jeho bázi je velmi jednoduchá. Nevyžaduje vaření a celá operace trvá asi 20-30 minut!

Česnekový postřik proti mšicím připravíte tak, že rozdrtíte 25 g rozdrcených stroužků česneku a zalijete je 1 litrem vody. Odstavte na 15 minut a mezitím několikrát promíchejte. Poté sceďte a zřeďte vodou v poměru 1:1. 2 litry této tekutiny můžete použít k boji proti mšicím a dalším škůdcům – medovicovým molům, bource morušového, háďátkům, molicím a třásněnkám. Obecně – všichni škůdci s kousavými ústními částmi, které vysávají šťávu z rostlin.

Preventivně se vyplatí jednou týdně postřikovat česnekem proti mšicím . To by mělo vaši zahradu před mšicemi ochránit. Pokud se na našich rostlinách škůdci již objevili, stříkejte je každý den po dobu několika dní, dokud nezmizí. Mšice nesnášejí vůni česneku a rychle migrují .

Postřik proti mšicím octem

Pokud nemáte doma česnek, vyplatí se použít ocet. Může být jakéhokoli druhu. Já vždy beru obyčejný lihový, protože je nejlevnější.

Příprava octového postřiku proti mšicím je velmi jednoduchá. Stačí smíchat ocet s vodou v poměru 1:10, tj. na 100 ml octa (asi půl sklenice) vezměte 1 litr vody. Jen nezapomeňte nalít ocet do vody, ne naopak. Nakonec se vyplatí přidat lžičku šedého mýdla nebo několik kapek prostředku na mytí nádobí. Díky tomu octový postřik proti mšicím lépe přilne k rostlinám a jeho účinek vydrží déle.

Rostliny důkladně postříkejte , aby z nich tekutina stékala. Nezapomeňte stříkat nejen shora, ale i zespodu listů, kde je mšic nejvíce.

Hotový postřik proti mšicím s česnekem a octem

Již víme, že česnek a ocet jsou účinné metody boje proti mšicím, ale i dalším škůdcům a houbovým chorobám rostlin. Známe také recepty, jak je používat. Můžeme v zahradnictvích sehnat hotový přípravek na bázi těchto složek s prokázanou účinností, který kombinuje sílu obou složek?

Samozřejmě! Je to Biochron proti mšicím a dalším škůdcům . Je to přírodní prostředek proti mšicím, bource morušového, třásněnkám, moučnivkám, moučnivce, molicím a všem houbovým chorobám vyskytujícím se na květinách, ovocných stromech a zelenině. Vyplatí se ho mít po ruce, abyste při výskytu mšic neztráceli čas vlastní přípravou směsí a mohli si ihned vychutnat účinný postřik.

Leave a Response