Zahrada

Znáte tuto odrůdu cibule, která dorůstá výšky až 70 cm? Správný zahrádkář by měl

25views

Cibule patří bezesporu k nejoblíbenějším druhům zeleniny na našich stolech. Tato rostlina je široce dostupná, snadno se pěstuje a existuje mnoho jejích odrůd. Jednou z nejoblíbenějších je cibule cukrová.

Abyste si mohli denně užívat mimořádných zdravotních přínosů a chuťových vlastností této odrůdy cibule, vyplatí se znát několik nejdůležitějších pravidel pro její pěstování na zahradě.

Sladká a zdravá sladká cibule

Cukrová cibule se chuťově mírně liší od běžné cibule. Není tak štiplavá, ale jak název napovídá, je sladší. Je ideální do salátů, ale skvěle se hodí i do masových pokrmů.

Stejně jako ostatní rostliny rodu Allium je sladká cibule antibakteriální a bohatá na vitaminy a minerály. K jejím přednostem navíc patří… její vzhled. V následujících plodných letech krásně fialově kvete.

Tato odrůda cibule se dobře vyrovnává s našimi klimatickými podmínkami, je pro zemědělce nenáročná na pěstování a je široce dostupná po celý rok. Při správné péči může dorůst až do výšky 70 cm! Jak na to?

Jak pěstovat cukrovou cibuli?

Půda pro pěstování cibule – měla by být úrodná, například černozem – by měla být řádně připravena. Půdu zkypřete neutrální reakcí a pohnojte hnojem. Následující rok po hnojení hnojem použijte před setím dusíkaté hnojivo. Tento postup se opakuje koncem jara.

Na podzim se aplikuje fosfor (100-150 kg/1ha) a draslík (150-200 kg/1ha). V následujícím hospodářském roce zvýšíme množství aplikovaných dusíkatých hnojiv. V některých případech je třeba provést vápnění, ale nedoporučuje se používat chloridy.

Péče o cukrovou cibuli

Cibule cukrová dává přednost vydatné zálivce, zejména v létě. Nemělo by se zapomínat na pletí – rostlina poroste rychleji ve vyčištěné půdě. Odplevelování však vyžaduje opatrnost a přesnost, aby nedošlo k poškození choulostivých cibulí.

Při správné péči o tuto zeleninu získáte v prvním roce dobře vypadající cibulky a čerstvou pažitku, která bude chutným doplňkem jídel.

Leave a Response