Zahrada

Pokud zasadíte strom, musíte pod něj dát toto, jinak přestane růst.

13views

Sázení stromu je vždy příjemné a velmi užitečné, ale mnoho lidí, jakmile je strom v zemi, očekává, že vyroste sám. Tento přístup nepřinese nic dobrého a pomalý růst stromu má velmi jednoduchou příčinu, která je způsobena zanedbáním péče. Co lze udělat pro to, aby stromy rostly rychleji?

Krásný, velký strom s rozložitými větvemi je snem každého zahradníka, který do jeho výsadby investoval čas a peníze. Rostlina k tomu potřebuje několik let, ale je třeba se o ni také řádně starat a hlídat, zda pod ní nezapomínáte na poměrně důležité věci. Pokud vás zajímá, proč váš stromek neroste, můžete viníka vidět pouhým okem.

Proč stromy nechtějí růst?

Nedostatečný přístup k vodě a suché kořeny znamenají, že rostlina nemá možnost získávat živiny z půdy. Velmi často stromy špatně rostou nebo neplodí, protože v okolí nejsou jiné druhy, které kvetou ve stejnou dobu, a kromě toho má každý druh svou vlastní dobu růstu. Mnoho zahrádkářů si myslí, že se následky projeví v nejbližších letech, což je omyl, protože průměrná délka růstu stromů je 15 nebo dokonce 30 let!

Pokud jste si na zahradě vysadili strom a čekáte a nic neděláte, nečekejte, že se vám budou rozrůstat větve. Mladé stromky velmi často nechtějí růst, pokud pod nimi roste tráva, která jim odebírá látky potřebné pro růst a zdraví. Dalo by se říci, že zelená stébla jsou pro stromy největší konkurencí a nemají proti nim šanci. Pokud doufáte, že si stromy a tráva budou na vaší zahradě rozumět, nebo že si budou rozumět, raději se trávy zpod kmene ihned zbavte. Tím dáte rostlině novou chuť do života! Takto to vysvětluje @dr_earth na TikToku:

Jak stimulovat růst stromů?

Pro začátek se rozlučte s trávou, která roste kolem stromu, a už ji nikdy nenechte objevit. Teprve potom proveďte kolíkování, tj. posílení stability mladé rostliny, a nezapomeňte stromek zalévat a hnojit. K tomu jsou ideální přípravky na bázi dusíku, které dodávají potřebné živiny a minerály hluboko do výhonků.

Místo použití přípravků na bázi dusíku však zvolte přírodní metody, jako je kompost nebo hnůj, které pomohou stromku zdravě růst. Obzvláště vhodným ošetřením pro strom je mulčování, které udržuje půdu kolem rostliny vlhkou a zabraňuje růstu plevele nebo trávy. Nejlepším materiálem pro mulčování pod stromy jsou dřevěné štěpky nebo piliny, případně i kůra, která může být i barevnou ozdobou zahrady.

Leave a Response