Zahrada

Pokud nechcete mít klíšťata, vyhoďte tyto rostliny ze zahrady.

14views

S příchodem jara odborníci varují před zvýšenou aktivitou klíšťat. Tito parazité jsou sice v našem prostředí přítomni po celý rok, ale nárůst teplot je podněcuje k rozmnožování a zejména tehdy je jejich přítomnost intenzivně cítit. Jak se před nimi můžeme chránit?

Kromě používání různých repelentů se vyplatí podniknout i razantnější kroky, abychom se klíšťat z našeho prostředí jednou provždy zbavili. Jak se ukazuje, tito pavoukovci si obzvláště oblíbili určitá místa a rostliny na naší zahradě.

Řekněte to klíšťatům: Přestaňte!

Teploty stoupají a různý hmyz je stále aktivnější. Klíšťata jsou obzvláště znepokojující, protože mohou zvýšit počet infekcí boreliózou a dalšími nebezpečnými nemocemi.

Existuje několik způsobů, jak se vyhnout kousnutí klíštětem. Dobře zde fungují speciální repelenty nebo repelenty. Vyplatí se také nezapomínat na vhodné oblečení. Pro ochranu před klíšťaty však můžeme udělat mnohem více.

Jaro je také časem pro plánování nové výsadby. Při plánování zahrady zvažte rostliny a místa, která mohou být pro klíšťata příznivá, a upravte prostor tak, abyste vytvořili nepříznivé podmínky pro pavoukovce. Kterým rostlinám je lepší se vyhnout?

Co má klíště rádo?

Především je důležité si uvědomit, že klíšťatům se daří tam, kde je tma a vlhko. Proto je vhodné uklidit všechna zanedbaná místa na zahradě, vyhnout se hustému porostu a pečovat o keře jejich pravidelným zastřiháváním.

Pokud jde o konkrétní druhy rostlin, které mají klíšťata ráda, patří mezi ně zejména vlhkomilné mechorosty a kapradiny. Ty v poslední době intenzivně rostou a vytvářejí stinná místa ideální pro klíšťata.

Hustě roste také například líska a ostružiník. Bujné větve těchto rostlin chrání půdu před sluncem, což je pro klíšťata příznivé. Podobný účinek mají i vysoké trávy s velkým vzrůstem. Aby byly podmínky na takových místech pro pavouky méně atraktivní, měly by být rostliny pravidelně prořezávány a zastíněny.

Co mám vysadit, abych se zbavil klíšťat?

Existují rostliny, které mají zcela opačný účinek než výše uvedené a klíšťata účinně odpuzují. Pokud se chcete těchto pavoukovců ze zahrady zbavit, doporučuje se vysadit aromatické byliny a květiny se silnou vůní, jako je tymián nebo rozmarýn, a také česnek.

K odradení klíšťat vysazujte mátu a levanduli. Dokonce i obyčejné domácí muškáty pomohou odradit vetřelce.

Leave a Response