Zahrada

Kdy zasít kopr? Vysejte tuto zeleninu vedle něj, bude chutnější.

23views

Kopr je jedním z nejoblíbenějších koření ve slovenské kuchyni. Přidáváme ho do brambor, omáček nebo polévek a pokrmům dodává jedinečnou chuť a vůni.

Proč ale kupovat kopr v obchodě, když si ho můžete vypěstovat sami? V tomto článku vám poradíme, kdy a vedle čeho kopr vysévat, abyste se mohli těšit z úspěšné sklizně.

Kdy zasít kopr?

Kopr lze vysévat v různých obdobích téměř po celý rok. Chcete-li zajistit stálou úrodu kopru, je třeba jej vysévat každé 2 až 3 týdny.

První výsev lze provést již 15. dubna a v následujících měsících jej systematicky opakovat. Nejdůležitější je počkat na případné mrazy, protože kopr není odolný vůči výrazným poklesům teplot.

Kopr lze pěstovat až do října. Po 15. říjnu se však vyplatí provést opětovný výsev, aby bylo možné sklízet raný kopr v následujícím roce.

Jak vysévat kopr?

Výsev kopru je poměrně jednoduchý. Rostlina vyžaduje kyprou, propustnou a úrodnou půdu s pH 5,5 – 6,5. Kopr je vhodné vysévat na místo chráněné před větrem, aby bylinky nebyly větrem lámány.

Pokud se však rozhodnete vysévat kopr do květináčů, měly by mít velikost alespoň 5 litrů. Ať už použijete jakýkoli způsob výsevu, vysévejte kopr do hloubky 1-2 cm. Při řádkové výsadbě dodržujte vzdálenost mezi jednotlivými plodinami přibližně 20-30 cm.

Jakou zeleninu vysévat vedle kopru?

Kopr má rád hojnou zálivku a poměrně vysoké teploty (nad 20 stupňů Celsia). Z tohoto důvodu se vyplatí vysazovat ho ve společnosti okurek nebo červené řepy.

Kopru se bude dařit také ve společnosti cibule, fazolí nebo hrachu. Neměl by se však vysévat vedle bylinné zeleniny, protože tyto rostliny si navzájem omezí růstový potenciál.

Protože se kopru daří v blízkosti jiných rostlin, nezapomeňte ho přihnojovat. Experimentujte s hnojivy pro okurky nebo cibuli a váš kopr bude stejně krásný jako dřív.

Leave a Response