Zahrada

Domácí postřik na ovocné stromy proti mšicím a roztočům. Jen tato látka

17views

Období plodů ovocných stromů a keřů je krásným, ale náročným obdobím. Všichni ovocnáři to vědí a s objevením prvních pupenů na stromech vidí na svých zahradách mnoho mšic a pavoučků.

Bohužel se tento hmyz na ovocných stromech rojí a jeho vyhánění hraničí se zázrakem. Dá se s tím ale něco dělat? Přečtěte si o domácím postřiku proti roztočům a mšicím.

Jak na postřik proti roztočům a mšicím?

Nejjednodušším způsobem postřiku proti mšicím a roztočům je použití parafínového oleje. Toto ošetření se doporučuje provádět koncem zimy a začátkem jara, protože tato látka umožňuje zničit škůdce přezimující ve stromech.

Postřikem proti roztočům a mšicím se na stromech vytvoří tenký parafínový povlak, který zabrání přístupu vzduchu k vajíčkům a larvám, aniž by došlo k poškození stromu.

Škůdci tak nemohou dýchat, což znamená, že nemohou přežít drsné podmínky, které jim poskytujeme. Tento přípravek je ideální k hubení mšic, mšic na listech, pavoučků a mšic.

Které rostliny lze postříkat parafínovým olejem?

Parafínový olej lze použít téměř na všechny jehličnaté a ovocné stromy nebo keře. Postřik proti roztočům a mšicím se doporučuje zejména na: hrušních, jabloních, švestkách, hlohu nebo smrku, modřínu a tisu.

Přestože mnoho ovocnářů a zahrádkářů provádí postřik proti roztočům a mšicím jako preventivní opatření, pokud tento hmyz na svých stromech a keřích objevíte, neváhejte je také postříkat.

Je postřik parafínovým olejem proti pavoukům bezpečný?

Postřik parafínovým olejem je bezpečný pro člověka i rostliny a je považován za ekologicky šetrný prostředek. Parafín používaný k tomuto účelu neznečišťuje životní prostředí a neproniká do potravin.

Je však třeba poznamenat, že může mít zanedbatelný vliv na vodu v nádržích. Odborníci zdůrazňují, že tento typ postřiku je mnohem bezpečnější než používání chemických ekvivalentů.

Za zmínku stojí, že prezentovaný postřik proti roztočům a mšicím je bezpečný pro tzv. užitečný hmyz. Například larvy blanokřídlých přezimují na zemi, což znamená, že se nemusíme obávat, že bychom při postřiku nechtěně ohrozili jejich život.

Jak stříkat parafínovým olejem?

Čistý parafínový olej (tekutý parafín) je produkt, který můžeme snadno zakoupit v lékárnách. Pro přípravu přípravku k postřiku proti mšicím stačí zalít 5 – 6 litrů vody do dávky 100 ml parafínu. Po smíchání je přípravek připraven k použití.

Postřik proti mšicím se doporučuje provádět při teplotách nad 5 (a nejlépe nad 8) stupňů Celsia za dne bez deště a větru.

Leave a Response