Zahrada

Babička prozradila, co sázet při výsadbě borůvek. Budete mít nejlepší úrodu

18views

Borůvky se pevně usadily na mé zahradě i ve spíži. Jsou chutné, zdravé a jejich pěstování se vyplácí. Díky několika jednoduchým trikům od mé babičky si v sezóně užívám plné košíky ovoce.

Co potřebují ovocné keře, aby zdravě rostly a dávaly krásnou úrodu? Ukázalo se, že kromě slunce, vody a hnojiva potřebují i správné sousedství. Moje babička mi poradila, co mám sázet vedle borůvek.

Slováci borůvky milují

Borůvky jsou jedním z mých nejoblíbenějších druhů ovoce, které skvěle chutná jako čerstvá přísada do koláčů a dezertů, ale hodí se i na přípravu zálivek, například marmelád.

Stálý přísun tohoto sladkého ovoce v sezóně mi zajišťuje moje vlastní zahrada. Správná péče o tuto snadno pěstovatelnou rostlinu spočívá především v pravidelném zalévání a hnojení dvakrát ročně speciálními přípravky.

Důležité však je, jak se chováme nejen k samotným keřům, ale také k jejich okolí, přesněji k tomu, co do něj zasadíme. Protože mi babička poradila, které rostliny si „rozumí“ s borůvkami, nemohu si na nedostatek bobulí stěžovat.

Vysaďte tyto rostliny vedle borůvek

Vhodným sousedstvím pro borůvky je těsná blízkost rostlin, které jednak neubírají keřům cenné sluneční světlo a jednak je nepřipravují o důležité živiny. Půjde o druhy, které preferují kyselou půdní reakci a díky svým repelentním vlastnostem odpuzují škůdce.

Borůvky budou krásně růst ve společnosti zeleniny a bylinek – ředkviček, cibule, petržele, kopru, kopru, pažitky, bazalky a tymiánu. V blízkosti keřů se vyplatí vysadit také květiny. Rostlinám se bude líbit blízkost azalek, vřesů, rododendronů a lupin.

Moje babička mi také říkala, že borůvky ožijí, pokud je zasadíte vedle šťovíku, brusinek, borůvek nebo kolopejky, stejně jako jalovce a meduňky. Jehličnany mají stejně jako borůvky rády kyselou půdu.

Nikdy je nesázejte v blízkosti borůvek

Ukazuje se, že borůvky mají nejen své sousedské preference, ale také výraznou antipatii k tomuto tématu. Některé rostliny berou borůvkám sluneční světlo a cenné živiny.

Pokud je to možné, vyhýbejte se výsadbě větších ovocných stromů – jabloní a šípkových ořechů – v blízkosti ovocných keřů. U těchto druhů mohou naše borůvkové keře znatelně zeslábnout a neprospívat.

Leave a Response