Přírodní hnojiva pro rostliny jsou mezi zahrádkáři velmi oblíbená, a to z dobrého důvodu. Často jsou mnohem levnější než specializované produkty a jsou také mnohem šetrnější k životnímu prostředí.
Pokud vás zajímá, jak si zajistit velkou úrodu, určitě byste měli tento patent na své zahradě vyzkoušet. Funguje dokonce lépe než soda a kvasnice.
Vyrobte si hnojivo z odpadu
Domácí hnojiva mají tu výhodu, že vás nestojí ani korunu. Hnojivo si můžete vyrobit například z kávové sedliny nebo banánových slupek z kuchyňského odpadu.
Vzpomeňte si, kolik zdraví prospěšných produktů denně vyhazujeme do koše, přitom bychom si z nich při špetce vůle mohli vyrobit organická hnojiva.
Přesně taková je situace s hnojivem z vaječných skořápek, o kterém si povíme více později v tomto článku.
Proč jsou vaječné skořápky účinným hnojivem?
Vaječné skořápky se skládají z 90 % z uhličitanu vápenatého, což z nich činí ideální organické hnojivo pro rostliny. Zvyšuje odolnost rostlin, ale také podporuje propustnost půdy, takže rostliny mohou ještě lépe získávat živiny z půdy.
Kromě toho vaječné skořápky zabraňují mnoha chorobám rostlin a poskytují dobrou ochranu plodin před škůdci – včetně slimáků.
Jak vyrobit hnojivo z vaječných skořápek?
Existují tři způsoby přípravy hnojiva z vaječných skořápek. Nejjednodušší je rozdrtit je a nasypat do půdy pod rostliny. Vajíčkové skořápky po navlhčení postupně uvolňují do půdy cenný vápník.
Další metodou je rozdrtit skořápky na prášek a poté je přimíchat do půdy, do které budete sázet nové rostliny. Rozdrcením vaječných skořápek zajistíte rychlejší uvolňování vápníku do půdy.
Poslední metoda spočívá ve smíchání 10 rozemletých vaječných skořápek s 10 litry horké vody. Tuto směs odstavte na 7 dní a občas ji promíchejte. Jakmile se skořápky rozpustí, získáte tekuté hnojivo, které je ideální pro zalévání rostlin.