Zahrada

Vysaďte tuto květinu na zahradě. Krásně kvete a odpuzuje krtky a hraboše.

25views

Jaro je krásné období, kdy se celá příroda probouzí ze zimního spánku. Už připravujeme zahradu, hnojíme půdu, prořezáváme květiny a stromy a plánujeme zeleninovou zahrádku. V tomto ročním období musíme také zajistit, aby byly rostliny řádně chráněny před škůdci.

Krtci a hraboši mohou na zahradě napáchat mnoho škod. Ohlodáváním kořenů a stonků ničí vše, co jim přijde do cesty. Existuje však účinný způsob, jak se s tím vypořádat. Vysaďte na zahradě rostlinu, které se nenasytná zvířata vyhnou.

Způsob, jak se vypořádat s krtky a hraboši

Krtci a hraboši na zahradě jsou tvrdým protivníkem. Bojujeme s nimi mimo jiné pomocí zvukových pastí, ale i ty často selhávají. Škůdci na chvíli odejdou, pak se vrátí a dál ničí zeleninovou zahradu a záhony.

S krtky a hraboši na zahradě však existuje účinný způsob, a to pomocí rostlin. Císařský šáchor neboli císařská koruna, jak mu říkáme, vydává pro škůdce nepříjemný zápach. Je pro ně tak intenzivní, že rychle přestanou okusovat vaše rostliny.

Císařská koruna je mimořádně půvabná rostlina. Krásně kvete, ale nezapomeňte, že je také jedovatá. Její výhonky a květy produkují látku, která i při lehkém poškrábání pokožky může způsobit silné zvracení a snížení krevního tlaku. Proto všechny ošetřovatelské práce provádíme v ochranných rukavicích. Jak o něj pečovat?

Císařská koruna (Rubra Maxima´ / Císařská koruna červená). Umístění a péče

Před výsadbou císařské koruny na zahradě vyberte vhodné místo. Půdu je také třeba zalévat a vyživovat, např. rostlina dává přednost slunným nebo mírně zastíněným místům. Tehdy nejlépe kvete.

Půda by měla být úrodná a propustná. Císařská koruna se na zahradě obvykle vysazuje koncem léta. Lze ji však vysadit i v květnu, když se počasí ustálí a venku je tepleji.

Rostlinu vysazujte na záhony hluboké asi 15-20 cm, vzdálené od sebe asi 30 cm. Tím zajistíte optimální růst rostliny. Rostlina vyžaduje pravidelné zavlažování.

Co dělat, když císařská koruna zanikne?

Císařská koruna je vytrvalá rostlina. Po odkvětu odstraňte suché výhony a cibulky ponechte v půdě. Jediné, na co je třeba pamatovat, je zajistit ochranu proti mrazu. Zde je nejlepším řešením mulč z kůry a suchého listí.

Jak vidíte, péče o císařskou korunu není ani obtížná, ani časově náročná. Stačí jí poskytnout správné podmínky a účinně ochrání vaši zahradu před krtky a hraboši. Navíc krásně kvete.

Leave a Response