Zahrada

Tímto způsobem odstraníte lysiny na trávníku. Zahrada bude krásná

29views

Každý z vás už pravděpodobně takový trávník několikrát v životě viděl. Zdánlivě pěkný, teoreticky i udržovaný, ale jaksi „nedodělaný“. Holá místa na trávníku jsou bohužel postrachem mnoha zahrádkářů.

Takzvaná „holá místa“ mohou být způsobena různými příčinami, i když nejčastější příčinou je nedostatečná péče. Naštěstí je lze napravit několika jednoduchými kroky.

Proč můj trávník řídne?

Plešatý trávník je často důsledkem povětrnostních podmínek. Někdy je způsobena nadměrným slunečním zářením na trávníku, jindy silnými mrazy.

Plešatý trávník je někdy také způsoben houbovými chorobami. Bohužel mnozí zahrádkáři trvají na tom, že trávník roste sám – ano, tráva je často takzvaně samovýsevná, ale z takových porostů lze jen těžko vytvořit estetický trávník.

Tím se dostáváme k prvnímu způsobu boje proti lysému trávníku – trávník v místech, kde prořídl, jednoduše dosejte. Jak to provést?

Jak přesít trávník?

Nejjednodušší způsob, jak bojovat s plešatým trávníkem, je jeho dosetí. Můžete se také rozhodnout pro celoplošný výsev, i když ten se doporučuje pouze v případě, že váš trávník vypadá jako silně mulčovaný koberec.

Při každém dosévání je třeba řádně připravit půdu. Na jaře se doporučuje trávník přesít. Důležitá bude správná vertikutace, tj. seříznutí starého trávníku do hloubky 5 až 15 cm, abyste se zbavili zahnívajícího drnu, mechu a plevele.

Proveďte to a budete mít nejkrásnější trávník v okolí.

Vyplatí se také postarat se o provzdušnění trávníku. Za tímto účelem propíchejte půdu do hloubky 15 cm a mírně uvolněte strukturu půdy.

Před výsadbou nového trávníku nezapomeňte posekat starý trávník. Po 2 týdnech se doporučuje přidat na holou plochu 3 hrsti humusové zeminy na metr čtvereční.

Jak vidíte, boj s holým trávníkem není tak obtížný, jak byste si mohli myslet. S trochou pevné vůle a motivace pustit se do práce budete mít trávník obnovený během několika týdnů.

Leave a Response