Zahrada

Rybíz ho miluje a lidé ho vyhazují. Dejte jim tohle a získejte skvělou úrodu

17views

Rybíz je jedním z nejoblíbenějších ovocných keřů, které pěstujeme na domácích zahradách a pozemcích. Plody rybízu jsou zdravé a chutné a při správné péči jich sklidíme plné koše.

Abychom si mohli vychutnat bohaté polotóny tohoto sladkokyselého ovoce, stačí rostlině dodat potřebné živiny. K tomu se vyplatí použít domácí hnojivo, které si může každý rychle připravit.

Rybíz je dobrý na všechno

Rybíz je mimořádně všestranné ovoce, které Poláci prostě milují. Je velmi zdravý, obsahuje hodně vitaminu C a cenné minerály.

Je k dostání v různých odrůdách a v kuchyni se dá využít různými způsoby – jako čerstvá přísada do moučníků a pečiva, ale také jako přísada do konzerv, například zavařenin, šťáv a likérů.

Rybíz je však ceněn nejen pro své nutriční a chuťové vlastnosti, ale také pro poměrně snadné pěstování. Stačí jeden jednoduchý trik, aby keře přinesly bohatou úrodu.

Pěstování rybízu krok za krokem

Rybíz si můžete množit i sami, například roubováním z odřezků, ale nejjednodušší je pořídit si hotové keříčkové řízky, které na jaře přenesete do země.

Rybíz, stejně jako ostatní ovocné keře z čeledi angreštovitých, preferuje slunné stanoviště a úrodnou půdu, která by měla mít mírně kyselou reakci.

Péče o rybíz, stejně jako o ostatní keře, spočívá kromě pravidelné zálivky a pletí především v zastřihávání výhonů. Rostlině musíme také poskytnout správné hnojivo, abychom zajistili bohatou úrodu plodů.

Jaké hnojivo pro rybíz?

Aby keř vytvořil mnoho květních a ovocných pupenů, potřebuje rybíz fosfor a draslík, železo, hořčík a vitaminy. S přísadou bohatou na tyto minerální látky se setkáváme každý den a často končí v odpadkovém koši.

Bramborové slupky, jak se jim říká, jsou bohaté na cenné složky pro rybíz, stejně jako maliny a jahody. Jak z nich tyto mikroživiny získat? Jednoduše tento odpad zalijte vodou tak, aby na jednu porci slupek připadlo deset porcí teplé vody.

Po odstátí se roztok přecedí a hotový přípravek se zalévá každých 30 dní. Jedná se o osvědčený způsob, jak vypěstovat chutné ovoce a uvést do praxe myšlenku nulového odpadu.

Leave a Response