Zahrada

Pravidelně s ním zalévám sazenice paprik. Sklizeň bude skvělá

19views

Papriky jsou jednou z nejoblíbenějších druhů zeleniny pěstovaných na slovenských zahradách a ve sklenících. Zde je jen několik osvědčených způsobů, jak si užít bohatou úrodu této chutné zeleniny.

Papriky jsou k dostání v mnoha různých odrůdách, ale bez ohledu na druh vždy skvěle chutnají a jsou velmi zdravé. Vyplatí se ji pěstovat sami. Jak na to?

Jak pěstovat papriky?

Papriky milují slunce a teplo, proto je nejlepší pěstovat je v květináčích než venku, připravit sazenice a později je umístit do skleníku. Kde začít?

Semena vybrané odrůdy paprik – v našich podmínkách jsou nejlepší Roberta F1 nebo Marta Polka – zasaďte do kypré, úrodné půdy. Půda by měla být obohacena kompostem.

Sazenicím se bude dařit v teplých místnostech, protože papriky rostou nejlépe při teplotách nad 20 stupňů. V těchto podmínkách začnou semena klíčit přibližně po dvou týdnech.

Péče o sazenice

Kromě slunce a vysokých teplot potřebují papriky samozřejmě pravidelnou zálivku, kterou je třeba časem omezit, a větrání místnosti – tato opatření otuží sazenice před jejich přesazením do půdy.

Papriky vysazujte na slunné místo, nejlépe pod střechou – do skleníku nebo tunelu. Při výsadbě paprik nezapomeňte na střídání, tj. dodržení správného pořadí zeleniny pěstované na daném stanovišti, a na meziplodiny, tj. vysazování paprik v blízkosti příznivých rostlin, jako je cibule a česnek.

Aby se sazenice paprik na novém stanovišti uchytily, zdravě rostly a dávaly dobrou úrodu, potřebují pravidelný „přísun“ živin v podobě hnojiva.

Jaké hnojivo pro papriky? Po této výživě je úroda obrovská

Účinnou výživu pro papriky si můžete připravit doma. Pomůže vám s tím již zmíněná cibule, kterou mají papriky obzvlášť „rády“. Cibuli oloupejte a slupky několik minut povařte v litru vody.

Vývar pak scedíme a smícháme s asi 4 lžícemi dřevěného popela. Dřevěný popel je vynikající hnojivo, které se získává spalováním přírodního dřeva v krbu nebo grilu.

Hotové hnojivo na pepř se používá k zalévání sazenic ve fázi sazenic. To se provádí jednou za dva týdny.

Leave a Response