Zahrada

Maliny milují, když s nimi před létem uděláte tuto akci. Budete jich sbírat plné kbelíky

14views

Pokud jste se někdy pokoušeli vypěstovat si na zahradě vlastní maliny, víte, že to není snadný úkol. Výběr správné odrůdy je jen špičkou ledovce.

Co však můžete udělat pro to, aby vaše rostliny rostly zdravě, poskytovaly bohatou úrodu a byly odolné vůči chorobám? Na pomoc přichází domácí patent, který řeší řadu problémů.

Jak pečovat o maliny na zahradě?

Klíčem ke krásným malinám na zahradě je pochopit význam mulčování. Proč je mulčování malin na zahradě tak důležité? Je to jednoduché.

Mulčování malin na zahradě chrání půdu před nadměrným teplem, ale také před nízkými teplotami. Udržuje půdu stále dobře zvlhčenou a chrání samotné keře před nepříznivými povětrnostními podmínkami.

Mulčování malin na zahradě také znamená, že v okolí malin mnohem pomaleji roste plevel. Mulčování také chrání maliny na zahradě před útoky hmyzu. Berušky, které jsou nepřáteli zahradního hmyzu – mšic, se rády schovávají v příjemném stínu a chladu.

Jak mulčujete maliny?

Maliny dávají přednost mírně kyselému substrátu. Z tohoto důvodu je dobré použít pro jejich mulčování kompostovanou kůru jehličnanů, která má nižší pH než půda. To znamená, že postupně mírně okyselí půdu a vytvoří ideální prostředí pro růst malin.

Důležité je, že kompostovaná kůra jehličnanů se na záhonu rozkládá rychleji než kůra čerstvá a navíc obohacuje půdu o cenné živiny, čímž ji zúrodňuje.

Jak mulčovat maliny?

K mulčování malin na zahradě můžete použít také štěpky z jehličnanů nebo slámu. Maliny můžete mulčovat po celý rok, nejlépe však na podzim.

Pokud však chcete maliny mulčovat na jaře, počkejte, až půda dobře rozmrzne, protože položení mulče na zmrzlou půdu způsobí, že se půda na několik týdnů zahřeje.

Před položením mulče se doporučuje půdu kolem malin na zahradě důkladně popelit a poté rozprostřít mulč v tloušťce asi 4 cm.

Leave a Response