Zahrada

Je zdarma a je neocenitelným pomocníkem na zahradě. Hnojivo nebo ochrana proti škůdcům

15views

Recyklace je chytrý způsob, jak ušetřit peníze, chránit životní prostředí a… získat bohatou úrodu na zahradě. Stačí, když využijete popel ze dřeva, který vám zbyl po jeho spálení v krbu.

Dávejte si pozor, co vyhazujete do koše. Zbytky rostlin, slupky a další odpad se mohou ukázat jako cenné hnojivo. To je případ popela, který lze na zahradě využít mnoha způsoby.

Proč používat dřevěný popel na zahradě?

Dřevěný popel je vedlejším produktem spalování v krbu. Pokud máte doma kamna na dřevo, určitě se u vás vyskytuje velké množství tohoto odpadu. Totéž platí i pro zbytky z grilování, ale uvědomte si, že pro použití na zahradě je vhodný pouze přírodní dřevěný popel – nenabarvený a bez chemických přísad.

V závislosti na druhu spáleného stromu má popel vysoký obsah vápníku, fosforu, draslíku, hořčíku a dalších minerálních látek, které jsou nezbytnými živinami pro rostliny.

Každého zahrádkáře by měla zajímat zásaditá reakce popela, zejména toho získaného z listnatých stromů. Jeho alkalické vlastnosti umožňují dosáhnout méně kyselého pH půdy. Částice popela navíc zvyšují propustnost půdy, čímž usnadňují transport vody a živin.

Dřevěný popel jako přírodní hnojivo

Bohatství minerálních prvků v popelu obohatí půdu v zeleninové zahradě. Zúrodní se tak substrát pro ty rostliny, které nepotřebují příliš kyselou půdu, ale vyžadují vysoký obsah draslíku. Patří sem okurky, rajčata a papriky.

Cenný popel využijte před výsadbou tak, že v něm obalíte cibulky a přidáte ho do jamek připravených pro sazenice. Dřevní zbytky ze spalování se hodí také k okopávání záhonů a mulčování zeleniny.

Vzhledem k vysokému obsahu draslíku a fosforu se popel vyplatí používat v době, kdy rostliny mají nejvyšší nároky na tyto živiny. Například v době, kdy zelenina kvete a plodí, lze popel přidat na záhon nebo jej zředit ve vodě a použít k zalévání rostlin.

Popel z trávníku na zahradě

Složky popela působí proti škůdcům, jako jsou slimáci a mšice. Jsou účinné také proti plísním a mají antibakteriální účinek. Tyto vlastnosti se vyplatí využívat v péči o trávník.

Doplňování trávníku popelem na způsob tradičního vápnění by se mělo provádět po vegetaci a před ní. Aby vápník z popela lépe pronikal do půdy, je dobré po přihnojení trávník vertikutovat a provzdušnit.

Leave a Response