Zahrada

Tyto rostliny milují hnojivo ze zápalek. Tady je návod zkušeného zahradníka, jak na to.

22views

Opakovaně jsme si ověřili, že nejjednodušší řešení jsou někdy ta nejúčinnější. Místo nákupu specializovaných přípravků na péči o rostliny se někdy vyplatí porozhlédnout se, kolik přírodních hnojiv máme po ruce.

Mnohá z nich lze vyrobit z odpadu, některá z relativně levných produktů denní potřeby. Není to fantastické? Například místo shánění výrobků, které obohatí půdu o síru, si můžete za pár haléřů vyrobit vlastní domácí hnojivo ze zápalek.

Co jste nevěděli o používání zápalek

V dnešní době se zápalky pomalu přestávají používat. Vždyť plynové vařiče se pomalu stávají minulostí a svíčky nebo grilování zapalujeme zapalovačem. Zápalky bychom však neměli považovat za přežitek minulosti, protože obsahují látku, která je pro rostliny velmi prospěšná a za kterou v zahradnictvích několikanásobně přeplácíme.

Řeč je samozřejmě o síře, která je hlavní stavební složkou zápalek. Tato sloučenina je pro mnohé rostliny velmi potřebná. Ne nadarmo je cenným doplňkem specializovaných hnojiv.

Bohužel, aby to nebylo tak barvité, je třeba dodat, že hnojivo ze zápalek nebude univerzálním přípravkem. Některé rostliny přítomnost síry v půdě nesnášejí, takže se vyplatí vědět, které rostliny je lepší domácím přípravkem nezalévat.

Jak připravit hnojivo ze zápalek?

Hnojivo ze zápalek připravíte tak, že do nádoby o objemu 500 ml naplněné vodou vložíte 20 zápalek. Po hodině přípravek sceďte a jednou za 2 až 3 týdny rostliny zalijte.

Jak poznáte, že je hnojivo ze zápalek připraveno k použití? Pokud voda získá červenohnědý odstín a ve vodě zůstanou pouze sirky bez síry, znamená to, že se síra ve vodě zcela rozpustila.

Které rostliny lze hnojit hnojivem ze zápalek?

Sirkové hnojivo je bohaté nejen na síru, ale také na hořčík a fosfor. Při pravidelném používání zaznamenáte výrazné zlepšení vzhledu a rychlosti růstu vašich rostlin.

Hnojivo Match je oblíbené zejména u rostlin, kterým se daří v kyselé půdě. Z tohoto důvodu se doporučuje pro: Zamioculas, azalky, gardénie, kamélie, hortenzie, rododendrony, magnólie, vřesy, borůvky, rajčata, okurky, rybíz nebo betlémskou hvězdu.

Pokud si nejste jisti, zda určitá rostlina dobře snáší zálivku odpovídajícím hnojivem, přečtěte si informace o jejích vlastnostech. Ujistíte se tak, že používáte správné hnojivo.

Leave a Response