Zahrada

Vyrobte si toto hnojivo doma. Rajčata a okurky začnou růst jako divé.

22views

Každý sní o krásné a bohaté úrodě ze své domácí zahrádky. Někdy však štěstí potřebuje pomocnou ruku a nic nepomůže rostlinám růst lépe než správné hnojivo.

Okurky i rajčata naštěstí potěší levné, doma vyrobené hnojivo, které má na rostliny globální účinek. Použili jste někdy na své plodiny kvasnicové hnojivo?

Zjistěte více o vlastnostech kvasnic

Droždí je velmi zajímavý produkt, který se používá nejen v kuchyni, ale také v zahradnictví. Hnojivo lze vyrobit z čerstvého, suchého nebo instantního (práškového) droždí.

Tento produkt nejen stimuluje růst rostlin, ale také zvyšuje kvetení, posiluje kořenový systém a zvyšuje schopnost absorbovat vodu a získávat minerální látky z půdy.

Systematické používání kvasnicového hnojiva chrání rostliny před chorobami, jako je plíseň šedá, plíseň bramborová a padlí. Může mít také příznivý vliv na odpuzování škůdců včetně mšic.

Jak vyrobit domácí kvasnicové hnojivo?

Tentokrát použijeme k výrobě kvasnicového hnojiva instantní droždí. Stačí smíchat jednu vrchovatou polévkovou lžíci (čímž získáte asi 17 g droždí) se 100 ml vody a do přípravku přidat 100 g cukru. Celou směs pak necháme 2 hodiny odstát, abychom ji mohli zředit v 5 litrech vlažné vody.

Takto připravený odvar nechte asi týden kvasit. Před použitím se doporučuje jej přiměřeně naředit. Do 5 litrů vody nalijte pouze půl sklenice přípravku.

Využijte potenciál kvasinek naplno

Výše navržený přípravek lze připravit rychleji, i když může být o něco méně účinný. Proces kvašení můžete vynechat a přípravu hnojiva dokončit smícháním 5 litrů vody se 100 g cukru a kvasnicemi. Rozpustné droždí můžeme také nahradit 50 g čerstvého droždí. Účinek bude podobný.

Přípravek se doporučuje aplikovat preventivně jednou za 2 týdny, v případě napadení hmyzem nebo chorobami jednou týdně.

Kvasnice, bohaté na sloučeniny, jako jsou vitaminy skupiny B, draslík, hořčík, fosfor, vápník a organické železo, zinek, selen, sodík, mnoho aminokyselin a bílkovin, jsou jedním z nejlepších univerzálních stimulátorů růstu rostlin, které si můžete připravit doslova za pár Sk. Vřele doporučujeme vyzkoušet je v praxi.

Leave a Response