Zahrada

Starý zahradník prozradil trik, jak se snadno zbavit krtků na zahradě

22views

Jaro je v plném proudu, venku se otepluje a na našich zahradách kvete život. Dozrává ovoce a zelenina, objevují se květiny, ale také hmyz a hlodavci. Bohužel jsou aktivní i škůdci, mezi nimi krtci.

Tato zvířata mohou být užitečná, ale z dlouhodobého hlediska může jejich přítomnost na zahradě způsobit více škody než užitku, proto se vyplatí vědět, jak se krtků z pozemku zbavit.

Krtci – užiteční savci, nebo škůdci?

Krtci jsou hmyzožraví savci, takže hrají velmi důležitou roli v ekosystému a pomáhají se zbavit nevítaných hostů na zahradě. Mimo jiné se živí slimáky, roztoči, drátovci a dalšími škůdci, kteří pustoší naše pozemky.

Vítaná může být i samotná aktivita krtka na zahradě, který tunelováním kypří půdu. Tím však výhody přítomnosti těchto živočichů na pozemku končí. Bohužel krtci mohou napáchat i velké škody.

Krtci svým hrabáním znetvořují a poškozují trávníky a svými tunely poškozují kořeny rostlin, které pak slábnou a dokonce odumírají.

Jak se krtků zbavit

Než se pustíme do povídání o tom, jak se krtka zbavit, je důležité si uvědomit, že tento savec je pod částečnou ochranou, takže naše zacházení by mělo být co nejhumánnější.

Účinným způsobem, jak krtkům na zahradě zabránit, je použití mechanické metody, tedy vytvoření bariéry, kterou tito škůdci neprojdou. Za tímto účelem je vhodné vytvořit základ a případné mezery v plotě zakrýt například jemným pletivem. Na druhou stranu můžeme pod trávník umístit speciální mřížku.

Další metodou je jednoduše krtky chytit do pasti. K tomu lze použít tzv. pasti s návnadou, tj. pasti, do kterých se chytají drobní savci. „Chyceného“ škůdce pak lze odnést daleko od zahrady, např. do lesa.

Domácí prostředky proti krtkům

V boji proti nezvanému hostu můžeme využít i osvědčené babské způsoby. Především krtci nemají rádi některé rostliny. Pokud na zahradě vysadíme česnek, levanduli, mátu nebo aksamitník, krtek se pravděpodobně nebude cítit vítán, a to vše kvůli jeho mimořádně citlivému čichu. Vetřelce odradí také vůně… ryb.

Krtci špatně vidí, ale cítí a slyší zvuky, takže abyste se jich zbavili, můžete si na zahradě vyrobit jednoduchý akustický odstrašovač. Stačí umístit hliníkovou plechovku na tyč zapíchnutou do země. V obchodech jsou k dostání také speciální ultrazvukové odpuzovače, které vydávají akustické vlny a vibrace, které krtci nesnášejí.

Leave a Response