Zahrada

Borůvky budou chutnat jako nikdy předtím. Vyzkoušejte trik s hnojivem

21views

Sezóna bobulovin je v plném proudu. Některé bobuloviny, jako například jahody, se již objevily na zahradách a na stáncích, jiné, například borůvky, si musí počkat. Je však vhodná doba na povzbuzení keřů k bohaté produkci plodů.

Mnoho druhů borůvek je nyní v plném květu. Použijte v této době jeden jednoduchý trik, abyste v sezóně nasbírali plné košíky sladkých bobulí.

Proč rádi pěstujeme borůvky?

Borůvky jsou na Slovensku známé už léta, ale skutečný rozmach těchto plodů nastal až v posledním desetiletí. Výrazný nárůst pěstování těchto keřů je způsoben kulinářskými trendy a nedávnou módou polského ovoce, jako jsou borůvky.

Slováci si borůvky oblíbili pro jejich sladkou, šťavnatou chuť a všestrannost. Plody se konzumují syrové, jako přísada do sladkého pečiva a po zpracování např. ve formě džemu.

Obrovská obliba borůvek souvisí také s jejich výživovou hodnotou. K tomu, že se borůvky s oblibou konzumují a pěstují na našich zahrádkách, přispívá mimo jiné množství antioxidantů, vitaminů skupiny B, C a A, cenných kyselin včetně kyseliny listové, ale také hořčíku a luteinu.

Jak pěstovat borůvky?

Borůvka je v našich klimatických podmínkách jako doma a při troše péče může přinést hojnost sladkých plodů.

Chcete-li získat uspokojivou úrodu, měli byste začít výsadbou borůvek na vhodném místě. Místo by mělo být slunné a půda kyselá.

Borůvky také potřebují vlhkou půdu, proto je nezapomeňte pravidelně zalévat, zejména v době kvetení a nasazování plodů. V této době je také vhodná doba pro hnojení.

Jaké hnojivo pro borůvky?

Dobré hnojivo pro borůvky musí rostlinám dodávat potřebné živiny a také okyselovat půdu, jejíž pH by se mělo optimálně pohybovat mezi 3,5 a 4,5.

Tyto dvě funkce se spojují v domácím hnojivu na bázi kyseliny citronové, které stimuluje růst rostlin a umožňuje jim efektivněji přijímat živiny z půdy. Kromě toho tento prášek zvyšuje odolnost borůvkových keřů vůči patogenům.

Hnojivo připravíte tak, že 5 g kyseliny rozpustíte ve sklenici vody spolu s necelou lžící citronové šťávy. Celou směs promíchejte a zřeďte v asi 5 litrech vody a poté s ní zalijte rostliny. Hnojivo neschovávejte na později – připravte ho čerstvé a ošetření opakujte přibližně každých 14 dní.

Leave a Response