Zahrada

Zlatá pravidla sekání trávníku, abyste ho měli před svým sídlem jako miliardáři

24views

Zelený, rovný a úžasně vypadající trávník je snem mnoha majitelů pozemků. Váš trávník si s vámi však může zahrávat, často se zaplní až po okraj sedmikráskami nebo roste nepravidelně a vytváří nevzhledný povrch. Stačí vzít sekačku a pustit se do práce. Nezapomeňte na jedno důležité pravidlo. Kdy sekat zahradu? Denní doba je velmi důležitá.

Zelený, vyživený trávník je skutečnou vizitkou celé zahrady. Aby tomu tak však bylo, je třeba dodržovat důležitá pravidla. Těmi se řídí zejména zkušení zahrádkáři, kteří mají rádi zelený trávník bez plevele a viditelných spálenišť jedno za druhým. Jedno z nich je obzvláště vhodné vzít si k srdci.

K čemu je dobré časté sekání trávy? Užitečnější, než si myslíte

Pokud chcete, aby váš trávník vypadal úžasně, vyplatí se o něj pravidelně pečovat. Sekačku na trávu byste měli používat alespoň jednou týdně a pamatujte, že pro trávník je vždy lepší, když se malé množství trávy seká častěji, než když se seká málo.

Častější a systematičtější sečení trávníku vede k jeho zdravějšímu růstu. Podobné zacházení také omezuje růst plevele. Pokud však trávník z jakéhokoli důvodu zanedbáváte, dbejte na to, abyste trávu nesekali více než do poloviny. Pro stav trávy je mnohem lepší, když ji nejprve posekáte na polovinu výšky a o několik dní později ji v případě potřeby posekáte níže. Budete si muset dát trochu více práce, ale za tento způsob péče získáte zpět zelený a značně vyživený trávník.

Kdy byste neměli trávník sekat? Pokud tak učiníte, jen mu uškodíte.

Jednou z hlavních chyb, kterých se majitelé trávníků dopouštějí, je sekání mokré trávy. Zkušení zahradníci radí – právě po dešti je dobré zahradní dobrodružství se sekačkou odmítnout. Důvodů je hned několik.

Mokrá tráva se mírně naklání směrem dolů a při každém sekání vytváří nerovný povrch. Kromě toho je mokrá tráva mnohem méně odolná vůči škodlivým mikroorganismům. Pokud sekáte mokrá stébla trávy, vystavujete trávník potenciálním chorobám. Chcete-li se vyhnout pozdějším starostem o stav trávníku, je nejlepší vyhnout se sekání těsně po dešti.

V jakou denní dobu byste měli sekat trávník? Vezměte si k srdci tuto radu

Nepoužívejte sekačku v denní době, kdy jasně svítí slunce a trávník se zahřívá. Provádění jakýchkoli zahradnických prací na přímém slunci je nebezpečné nejen pro rostliny, ale i pro zahradníka. Sečení trávníku je poměrně fyzicky náročné a mělo by se provádět v chladnější části dne – ne v horku.

Nejvhodnější doba pro sekání trávníku je tedy ráno, pozdě odpoledne nebo večer – také kvůli teplotě v daném období. Stébla trávy jsou totiž v časných a o něco pozdějších hodinách nejtvrdší a jsou na sekání obzvláště náchylná.

Do října se vyplatí být se sekačkou kamarád. Polovina nebo konec tohoto měsíce je zkušenými zahrádkáři považován za nejvhodnější dobu pro poslední sečení. Se zimními teplotami a sněhem si nejlépe poradí tráva vysoká asi 4 cm – podobná výška chrání kořeny před mrazem a stébla se na jaře opět zazelenají, což je příjemné na pohled.

Leave a Response